سوفیانیوز
سوفیا نیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته مهندسی شهرسازی، همچنین تواناییهای لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا میشوید.
شهرسازی در یک تعریف عام عبارت است از مداخله و تنظیم فضا و فعالیت به منظور بهبود کیفیت زندگی ساکنان. شهرسازی عبارت است از مطالعهٔ طرحریزی و توسعهٔ شهرها با در نظر گرفتن احتیاجات اجتماعی و اقتصادی با توجه به، به حداقل رساندن مشکلات شهری و پاسخگویی به نیازهای عمومی جمعیت شهری.
معرفی مهندسی شهرسازی برای افرادی که به ساخت و ساز فضای شهری علاقه دارند و از انجام کارها و پروژههای عملی لذت میبرند، مهندسی شهرسازی یک انتخاب جذاب خواهد بود. داوطلبان کنکور ریاضی اگر به این رشته علاقه داشته باشند میتوانند برای تحصیل در دانشگاه این رشته را انتخاب کنند و بعد از فارغالتحصیلی در این حوزه مشغول به فعالیت شوند. در بسیاری از کشورها در سالهای اخیر توجه ویژهای به مقوله شهرسازی میشود و به همین دلیل اهمیت این رشته نسبت به قبل چند برابر شده است در همین راستا مهندسان شهرسازی با توجه به مشکلات شهری راه حلهایی برای حل معضلات پیشنهاد میدهند و درصدد رفع این مشکلات هستند. شهرسازی عبارت است از، مطالعه، طرحریزی و توسعه شهرها با در نظرگرفتن نیازهای اجتماعی و اقتصادی و کمک در حل معضلات شهری در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما با افزایش جمعیت معضلات شهری بیشتر شده و با توجه به اهمیت این موضوع در دنیای امروز، وجود متخصصان شهرسازی برای حل مشکلات شهری بسیار لازم و ضروری است.
- تهیه طرحها و نقشههای شهری و منطقهای
- انجام پروژههای طراحی، ساخت محوطهها و تفکیک اراضی
- تأیید نقشههای ساخت و ساز
- نظارت بر اجرای پروژههای ساختمانی و شهرسازی
- دادن مشاوره به مدیران و مسئولان در امور شهری
- طراحی و برنامهریزی برای ایجاد انواع شهرکهای مسکونی، تجاری و صنعتی
- برنامهریزی و طراحی شهرهای جدید
- بررسی نتایج و اثرات انواع پروژههای عمرانی روی مسائل شهری و شهرنشینی
- برنامهریزی و مدیریت سیستم حمل و نقل شهری و تلاش جهت توسعه آن
- طراحی اولیه یا مجدد خیابانها و معابر با هدف افزایش ایمنی و راحتی همه افراد جامعه و کاهش ترافیک و ازدحام
- برنامهریزی و اخذ تدابیری برای کاهش اثرات سوء زندگی شهری
- مکانیابی عناصر و کاربریهای گوناگون شهری
امکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی شهرسازی تا مقطع دکتری وجود دارد.
زمینههای کاری مهندس شهرسازی در کشور بسیار متفاوت و متنوع است. مهندس شهرسازی میتواند در سازمانهای وابسته به مسائل سکونتی و شهری از جمله وزارت راه و شهرسازی، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت عمران شهرهای جدید، مراکز تحقیقاتی مسکن و شهرسازی، استانداریها، بنیاد مسکن، شهرداریهای مناطق و نواحی شهری و سازمانهای وابسته به آنها مانند دفاتر نوسازی بافتهای فرسوده، سازمان نوسازی، سازمان زیباسازی شهری و سازمانهای پیشگیری از مدیریت بحران استخدام شوند. همچنین فعالیت در بخش خصوصی در شرکتهای مهندسین مشاور شهرسازی، معماری، برنامهریزی منطقهای و ... زمینه شغلی مناسب دیگری برای مهندسان شهرسازی میباشد. در صورت داشتن سرمایه، تجربه و سایر شرایط لازم، مهندس شهرسازی میتواند به طور مستقل به تاسیس شرکت مهندسی مشاور شهرسازی بپردازد.
تهران
هنر اسلامی تبریز
هنر تهران
خوارزمی تهران
فردوسی - مشهد
شیراز
بین المللی امام خمینی(ره) - قزوین
هنر اصفهان
مازندران - بابلسر
گیلان - رشت
یزد
بجنورد
سمنان
غیرانتفاعی رسام - کرج
مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بویین زهرا
لرستان - خرم آباد
خلیج فارس - بوشهر
ارومیه
کردستان - سنندج
غیرانتفاعی صنعتی سجاد - مشهد
بوعلی سینا - همدان (محل تحصیل کبودر آهنگ)
سلمان فارسی - کازرون
صنعتی جندی شاپور - دزفول
مرکز آموزش عالی لار
- برنامه ریزی شهری
- طراحی شهری
- مدیریت شهری
- برنامه ریزی منطقه ای
- شهرسازی
- شهرسازی اسلامی
- برنامه ریزی شهری
- طراحی شهری
- مدیریت شهری
تعداد کل واحدهای درسی: 140 واحد
دروس عمومی: 21 واحد
دروس پایه: 32 واحد
دروس اصلی: 42 واحد
دروس تخصصی: 31 واحد
دروس اختیاری: 14 واحد
دانشجویان رشته مهندسی شهرسازی باید قدرت تخیل، دید هندسی و درک خوبی از فضا داشته باشند و در طراحی بسیار توانمند باشند. آنها باید هم به مفاهیم هنری مثل طراحی و روانشناسی رنگ ها و هم به مفاهیم تکنیکی و اصول فنی کار مثل نقشهبرداری و مدلسازی علاقمند باشند. همچنین باید در ریاضیات به خصوص آمار، زبان انگلیسی و استفاده از کامپیوتر قوی باشند.
مهندس شهرسازی میتواند در سازمانهای وابسته به مسائل سکونتی و شهری از جمله وزارت راه و شهرسازی، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید، مراکز تحقیقاتی مسکن و شهرسازی، استانداریها، بنیاد مسکن، شهرداری مناطق و نواحی شهری و سازمانهای وابسته به آنها مانند دفاتر نوسازی بافتهای فرسوده، سازمان نوسازی، سازمان زیباسازی شهری و سازمان پیشگیری از مدیریت بحران استخدام شود. همچنین فعالیت در بخش خصوصی، در شرکتهای مهندسان مشاور شهرسازی، معماری و برنامهریزی منطقهای از زمینههای شغلی مناسب دیگری برای مهندسان شهرسازی است. در صورت داشتن سرمایه، تجربه و سایر شرایط لازم، مهندس شهرسازی میتواند به طور مستقل به تأسیس شرکت مهندسی مشاوره شهرسازی بپردازد.