کد خبر: 2330
سه شنبه 24 بهمن 1402 - 18:56
سه شنبه 24 بهمن 1402 - 18:56

معرفی رشته شنوایی‌سنجی/ دانشگاه‌ها و بازار کار

معرفی رشته شنوایی‌سنجی/ دانشگاه‌ها و بازار کار

سوفیانیوز: در این مقاله، با مطالبی در مورد اهمیت رشته شنوایی‌سنجی و همچنین توانایی‌های لازم برای ورود به این رشته و بازارکار آن آشنا می‌شوید.

اهمیت رشته شنوایی‌سنجی

شنوایی‌سنجی تقریباً رشته جدید و نوپایی است و فقط چند سال است که در ایران وجود دارد. کارشناس این رشته برای پیشگیری و شناسایی اختلالات شنوایی، از درمان با تمرینات ورزشی و بازتوانی حس تعادلی استفاده می‌کنند.

شنوایی‌سنجی

معرفی رشته شنوایی‌سنجی

رشتۀ شنوایی‌سنجی یا ادیومتری رشته‌ای نوظهور است که در آن به دانشجویان شنوایی‌سنجی آموخته می‌شود وظایف ادیومتریست را به خوبی انجام دهد. شنوایی‌سنجی زیر مجموعه علوم پزشکی است و وظیفۀ آن مراقبت از شنوایی و سلامت گوش و کشف و درمان اختلالات شنوایی است. ادیومتریست کسی است که به ارزیابی و تشخیص اختلالات شنوایی و تعادل، پیشگیری و مراقبت از شنوایی (در برخی از مراکز و کارخانجات که ممکن است به شنوایی کارکنان آسیب بزند)، توانبخشی شنوایی، و آموزش به افراد کم شنوا (مثل نحوه استفاده از سمعک) می‌پردازد. او با استفاده از ابزار شنوایی‌سنج می‌کوشد تا با بررسی میزان شنوایی مراجع بکوشد تا خسارات کم شنوایی یا ناشنوایی را به حداقل برساند.

کار کارشناس شنوایی‌سنجی چیست؟

کار اصلی کارشناس رشته شنوایی‌سنجی آموزش دادن و مشاوره به خانواده‌ها و فرد دارای مشکل شنوایی است. طراحی و اجرای برنامه‌های حفاظت شنوایی برای کارخانه‌ها و مراکز صنعتی و اجرای برنامه‌های غربالگری نوزادان و دانش‌آموزان. کارشناس شنوایی سنجی با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی، روانشناس، متخصص مغز و اعصاب، متخصص اطفال و گفتار درمانگر از نظر کاری ارتباط دارد.

مقاطع تحصیلی رشته شنوایی‌سنجی

امکان ادامه تحصیل در رشته شنوایی‌سنجی تا کارشناسی ارشد وجود دارد.

حوزۀ کاری رشته شنوایی‌سنجی

کار در کلینیک شنوایی‌سنجی یا تأسیس مطب شخصی حضور در طرح غربالگری دانش‌آموزان قبل از رفتن به مدرسه تدریس به عنوان استاد دانشگاه جذب در بیمارستان‌ها، درمانگاه‌های گوش، حلق و بینی جذب در مراکز توانبخشی که زیر نظر بهزیستی هستند و کار با کودکان استثنایی جذب در دفاتر ارزیابی شنوایی تشخیص ایرادات دستگاه‌های شنوایی و رفع آن عیوب آموزش به افراد کم شنوا و ناشنوا برای تقویت توانایی آنها در ارتباط با دیگران انجام تحقیق و پژوهش در علم شنوایی دادن آموزش و مشاوره به بیماران و خانواده آنها درآمد رشته شنوایی سنجی چقدر است؟ همان طور که می‌دانید شما حتی اگر با بهترین رتبه در رشته پزشکی نیز پذیرفته و فارغ‌التحصیل شوید، اما اگر مهارت لازم در انجام کار نداشته باشید نمی‌توانید درآمد خوبی در این شغل بدست آورید. در مورد رشته شنوایی‌سنجی هم همین طور است. اگر شما بعد از فارغ‌التحصیلی برای خود مطب شخصی تأسیس کنید با توجه به مهارت و کیفیت کار خود مراجعینی خواهید داشت هرچه این مراجعین بیشتر باشند به طبع حقوق و درآمد شما نیز بیشتر خواهد بود. از طرفی اگر در مراکز درمانی دولتی به فعالیت بپردازید که با توجه به قوانین پرداختی دولت به شما حقوق تعلق خواهد گرفت.

شنوایی‌سنجی

همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم رشته شنوایی‌شناسی رشته جدیدی است اما با این حال از بازار کار و آینده شغلی مناسبی به خصوص در شهر‌های کوچک برخوردار است و فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در مراکز درمانی، بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، مدارس ناشنوایان، مراکز نگهداری سالمندان، معلولین و کودکان، کارخانه‌ها و مراکز صنعتی، خانه‌های بهداشت، مراکز مشاوره وابسته به سازمان بهزیستی و نظایر آن مشغول به کار شوند و همچنین امکان تحصیل در زمینه‌های آموزشی در دانشگاه‌ها و مراکز تربیت معلم، زمینه‌های تحقیقاتی در مؤسسات مربوطه نیز وجود دارد.

از دیگر مواردی که لازم است در رابطه با فرصت‌های شغلی این رشته بدانید این است که امکان تأسیس مراکز خصوصی شنوایی‌شناسی در صورت داشتن شرایط (از جمله داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر، داشتن سابقه 6 ساله برای تأسیس دفتر در تهران و 4 ساله برای سایر شهرستان‌ها) وجود دارد. با توجه به جدید بودن رشته شنوایی‌شناسی در ایران، دارای بازار کار خوبی در همه استان‌ها، به ویژه شهر‌های کوچک است. فارغ‌التحصیلان این رشته با دیگر متخصصان مانند متخصص اطفال، متخصص گوش و حلق و بینی، گفتاردرمانگر، متخصص مغز و اعصاب، رواشناس ارتباط کاری دارند. حیطۀ کاری این فارغ التخصیلان به 3 دسته کلی مراکز درمانی، مراکز آموزشی و راه‌اندازی کلینیک‌های خصوصی تقسیم می‌شود. از شرایط لازم برای تأسیس کلینیک‌های خصوصی شنوایی‌سنجی می‌توان به داشتن مدرک کارشناسی یا بالاتر، داشتن سابقه 6-4 ساله با توجه مکان تأسیس دفتر اشاره کرد.

دانشگاه هایی که رشته شنوایی‌سنجی دارند؟

تهران
شهید بهشتی
اصفهان
جندی شاپور
همدان
اراک
زاهدان

تعداد واحد‌های درسی رشته شنوایی‌سنجی

تعداد کل واحد ها: 130 واحد
دروس عمومی: 22 واحد
دروس اختصاصی: 62 واحد
دروس پایه: 24 واحد

توانایی‌های لازم برای رشته شنوایی‌سنجی

دقت و توجه به جزئیات - مهارت‌های ارتباطی خوب- مهارت انجام کارهای تیمی مشاوره خوب- توانایی ایجاد انگیزه در بیماران برای دنبال کردن برنامه توانبخشی- رازداری- حفظ آرامش در شرایط بحرانی- تسلط به زبان انگلیسی

بازار کار رشته شنوایی‌سنجی

فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در مدارس ناشنوایان، مراکز بهزیستی، بیمارستان‌های دولتی و خصوصی، کلنیک‌ها و درمانگاه‌های خصوصی یا دولتی، مرکز نگه‌داری از سالمندان، مراکز مشاوره، مراکز نگه‌داری از معلولین و کودکان، خانه‌های بهداشت، دانشگاه‌های برای تدریس، کارخانه‌ها و مراکز صنعتی، پزشک قانونی، شرکت‌های وارد کننده تجهیزات شنوایی‌سنجی و سمعک مشغول به کار شوند. برخی از فارغ‌التحصیلان این رشته که داری شرایط گفته شده و سرمایه اولیه باشند، به فکر تأسیس کلینیک خصوصی می‌افتند. این افراد می‌توانند با اجاره کردن یک مکان و خرید دستگاه‌های ضروری یک کلینیک تأسیس کنند. طبق بررسی‌های انجام شده هزینه راه‌اندازی این مراکز شنوایی‌شناسی نسبت به مراکز علوم آزمایشگاهی، رادیولوژی و … بسیار کمتر است.