سوفیانیوز
سوفیانیوز: سفرهای فضایی با بودجههای بسیار سنگین انجام میشوند. همچنین زمان زیادی برای توسعه و ساخت تجهیزات فضایی موردنیاز است. به همین خاطر کوچکترین اشتباهی میتواند به یک فاجعه بزرگ منجر شود. در بسیاری از فیلمهای تخیلی نیز به مسئله سلامت روان فضانوردان پرداختهشده است.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، ناسا و دیگر سازمانهای فضایی میخواهند متوجه شوند که چطور میتوان فضانوردان را برای مأموریتهای طولانی به ماه و مریخ خوشحال نگه داشت. در ادامه به بررسی 5 آزمایش علمی میپردازیم که ناسا در ایستگاه فضایی بینالمللی برای بررسی سلامت روان فضانوردان انجام داده است.
بررسیها نشان داده است که عکسبرداری از زمین نیز میتواند برای حفظ سلامت روان فضانوردان مفید باشد. بهطورکلی فضانوردان وظیفهدارند بهصورت منظم از زمین عکسبرداری کنند تا نتیجه تغییرات اقلیمی، بلایای طبیعی و سایر رخدادهای عجیب مشخص شود.
نور شبانهروزی
در پروژه نور شبانهروزی ناسا تلاش میکرد تأثیر ایجاد یک چرخه نور عادی و شبیهسازی روز و شب را بر سلامت روان فضانوردان ارزیابی کند. سازمان فضایی آمریکا امیدوار بود که بتواند با این کار چرخه خواب فضانوردان را مرتب کرده و میزان استرس آنها را کاهش دهد. هرچند که این پروژه نتوانست چندان موفق شود.
ریتم شبانهروزی
پیشتر ناسا از یک آزمایش بهنام ریتم شبانهروزی برای بررسی وضعیت سلامت روان فضانوردان بهره گرفته بود. سازمان فضایی آمریکا کاملاً متوجه بود که نمیتوان با موفقیت چرخه 24 ساعته روشنایی و تاریکی را در فضا شبیهسازی کرد. به همین خاطر تصمیم گرفت فعالیتهای فضانوردان را متناسب با چرخه عادی زندگی آنها تنظیم کند.
تهیه نقشه عصبی
ناسا درگذشته مدتی با تهیه نقشه عصبی ساختار مغز فضانوردان را بررسی میکرد. آنها میخواستند ببینند که چطور فعالیتهای مختلف در فضا میتواند روی مغز و روان فضانوردان تأثیر بگذارد. نتایج این تحقیق بهصورت کلی مثبت بودند. چراکه نشان میدادند سفرهای فضای تأثیر منفی خاصی روی حافظه فضانوردان نمیگذارد. هرچند که بررسیها نشان میداد وضعیت ارتباطی بخشهای داخلی مغز بهکل چشمگیری تغییر کرده بود.
آژانس فضایی اروپا متوجه شد که میتوان از فناوری واقعیت مجازی برای شبیهسازی حضور در موقعیتهای مختلف و کاهش تنش در فضانوردان بهرهمند شد. محیط 360 درجه ایجادشده شامل ویدیو و صدا میشود و در طول استفاده از آن پرسشهایی در رابطه با وضعیت روانی فضانوردان مطرح میشود.
فضانوردان حاضر در ایستگاه فضایی بینالمللی گفتهاند که هدست واقعیت مجازی باعث میشود که خاطرات شیرین آنها در زمین تکرار شده و اضطراب کمتری داشته باشند. با همه اینها فراموش نکنید که مأموریتهای فضایی انجامشده با آنچه انسان قصد دارد در آینده نزدیک انجام دهد قابلمقایسه نیستند.