سوفیانیوز
سوفیانیوز: اتاق ایمز (Ames Room) یک اتاق با طراحی خاص است که برای ایجاد توهمات بصری استفاده میشود و در آن مغز انسان به سادگی فریب میخورد. این اتاق به گونهای طراحی شده که از یک زاویه خاص، شکل آن عادی به نظر میرسد؛ اما در واقع، ابعاد اتاق در جهتهای مختلف تغییر کردهاند و دیوارها، کف و سقف آن به شکلی ناصحیح تنظیم شدهاند.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، در اتاق ایمز، مغز انسان با استفاده از نشانههای بصری مانند دیوارها، درها و پنجرهها، اندازهها و فاصلهها را قضاوت میکند. اما در این اتاق، این نشانهها به طور عمدی دستکاری شدهاند. برای مثال، کف اتاق به صورت شیبدار ساخته میشود و دیوارها به جای موازی بودن، زاویهدار هستند. اما از زاویه دید خاصی، به نظر میرسد که این ابعاد معمولی و متقارن هستند.
فریب مغز
وقتی دو نفر در دو گوشه مختلف اتاق ایمز قرار میگیرند، یکی از آنها بسیار بزرگ و دیگری بسیار کوچک به نظر میرسد. مغز ما، با تکیه بر نشانههای بصری نادرست، نمیتواند فاصله واقعی و ابعاد اتاق را درک کند؛ بنابراین به اشتباه اندازه افراد را قضاوت میکند.
این توهم بر اساس اصل ثبات اندازه در سیستم دیداری ما کار میکند. مغز ما، بر اساس تجربه و اطلاعاتی که از اندازه اشیاء در جهان واقعی دارد، اندازه آنها را ثابت فرض میکند، حتی اگر از زاویههای متفاوت دیده شوند. اما در اتاق ایمز، مغز نمیتواند به درستی اندازه واقعی را تشخیص دهد و دچار اشتباه میشود.
کاربردهای اتاق ایمز
اتاق ایمز علاوه بر استفاده در موزههای علمی و نمایشگاههای مرتبط با توهمات بصری، به عنوان روشی جالب در روانشناسی نیز برای مطالعه فرآیندهای ادراکی انسان و خطاهای آن به کار میرود. این اتاق نشان میدهد که چطور ادراک ما از جهان میتواند توسط نشانههای بصری فریب داده شود و برای تحقیق و آموزش مفاهیم علمی در خصوص ادراک و توهم استفاده میشود.
این توهم به ما یادآوری میکند که ادراک ما از جهان پیرامون کاملاً وابسته به اطلاعاتی است که مغزمان از محیط دریافت میکند و در برخی موارد، ممکن است این اطلاعات نادرست باشند.
برای مشاهدۀ مطالب بیشتر در حوزۀ علم و فناوری بر روی این لینک کلیک فرمایید.