کد خبر: 9143
یکشنبه 8 مهر 1403 - 21:14
یکشنبه 8 مهر 1403 - 21:14

ویدیو/ زندگی در دل سرزمین مدفون با قدمتی از ایلخانی تا صفوی/ از رازهای مگوی روستای زیرزمینی حیله‌ور چه می‌دانید؟

سوفیانیوز: روستای حیله‌ور یکی از روستاهای صخره‌ای قدیمی استان آذربایجان شرقی است که خانه‌های ساده‌ای برای پنهان شدن مردم از دست اشرار و غارت‌گران بدین شکل ساخته‌ شده‌اند. مردم روستای حیله‌ور طی حادثه‌ای تلخ، خانه‌های خود را از دست دادند و برای سکونت محل دیگری را انتخاب کردند. از همان زمان هم این روستا متروکه و به بخشی از تاریخ پیوسته است.

به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، روستای زیرزمینی حیله ور با روستای کندوان فقط 2 کیلومتر فاصله داشته و در دامنه یکی از ارتفاعات شمالی غربی سهند قرار دارد. حیله‌ور به‌عنوان یکی از روستاهای صخره‌ ای ایران در 44 کیلومتری جنوب غربی شهر تبریز در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. روستای حیله ور حیرت‌انگیز از سمت شمال با شهرستان شبستر، از سمت جنوب با شهرستان آذرشهر، از سمت شرق با تبریز و از سمت غرب هم با دریاچه ارومیه، هم‌مرز است.

در مورد روستای دستکند حیله ور باید گفت که هنوز کارشناسان قدمت دقیق این روستا را مشخص نکرده‌اند. اما از روی سفال‌هایی که در روستای زیرزمینی حیله ور کشف شده، قدمت آن را به سده 7 تا 12 هجری نسبت می‌دهند. این سده‌ها مربوط به دوره ایلخانی تا صفوی است. جالب است که در نزدیکی روستا (در فاصله سیصد متری) قبرستانی وجود دارد که از روی آثار باقیمانده در آن، زمان سکونت روستا را به قرون اسلامی نسبت داده‌اند.

روستای حیله ور در حال حاضر متروکه است و خالی از سکنه بودن آن هم علتی تاریخی دارد. در قرن 7 هجری قمری که مغول به ایران حمله کرد، این روستا هم با وجود اینکه در دل زمین کنده شده بود و از بیرون آنچنان دیده نمی‌شد، در امان نماند. از آن زمان تا حالا روستا متروکه مانده است.

خیلی از کارشناسان می‌گویند که وقتی مغول به این روستا حمله کرد، اهالی برای حفظ جان خودشان فرار کردند و به صخره‌های منطقه کندوان پناه بردند. حالا که تجربه‌ای در کندن زمین برای ساخت روستا داشتند، توانستند روستایی در دل صخره‌ها بکنند و این بار روستای کندوان متولد شد. پس روستای کندوان حاصل هنر دست اهالی روستای حیله‌ور است.