سوفیانیوز
هوش، گوهر گرانبهایی است که در وجود هر کودکی نهفته است. پرورش این گوهر، دریچهای به دنیای دانایی و خلاقیت را به روی فرزندانمان میگشاید و مسیر پیشرفت و سعادت آنها را روشن میسازد. اما چگونه میتوانیم به شکوفایی هوش کودکانمان کمک کنیم؟ در این مقاله از سوفیانیوز، گنجینهای از راهکارهای عملی را برای تقویت هوش در سنین مختلف به شما معرفی خواهیم کرد.
ضریب هوشی بالا یک ویژگی مستقل نیست که کودک را متمایز کند یا فرصت موفقیت در آینده را به او بدهد. با این حال، افزایش هوش کودکان به آنها کمک می کند مسیر شغلی، تحصیلی و ارتباطی آنها در آینده تسهیل شود. والدین در سرتاسر جهان در مورد افزایش هوش کودکان علاقه نشان میدهند. در حالی که هزاران محصول با نام تقویت و افزایش هوش وجود دارد، راهکارهای علمی نیز وجود دارد که شما می توانید آنها را در زندگی روزمره کودکتان بگنجانید.در ادامه به برخی از این راهکارها می پردازیم.
در حالی که تستهای هوش IQ را اندازهگیری میکنند، باید توجه داشته باشید که مغز انعطاف پذیری بالایی نیز دارد. مغز قابلیت انعطاف پذیری عصبی دارد، به این معنی که به طور مداوم اطلاعات، تجربیات و تغییرات جدید را در طول زندگی ادغام می کند. این قابلیت به ما کمک می کند با تغییر سبک زندگی و عادات، بتوانیم تغییراتی در ذهن خود ایجاد کنیم. در این مطلب راهکارهایی برای افزایش هوش کودکان به شما می گوییم که در بلند مدت شاهد تغییرات در کودک خود خواهید بود.
آغوش گرم و گفتگوی صمیمانه: عشق و محبت، بستری امن و پرنشاط برای رشد و پرورش هوش کودک فراهم میکند. با او صحبت کنید، برایش آواز بخوانید و با نوازش و بوسه، محبت خود را ابراز کنید.
بازیهای حسی: حس لامسه، دریچهای به دنیای شناخت است. با اسباببازیهای متنوع و امن، حس لامسه کودک را تحریک کنید و به او در اکتشاف دنیای اطرافش کمک کنید.
کتاب خواندن: خواندن کتابهای مصور و داستانهای کوتاه، دریچهای به دنیای تخیل و خلاقیت را به روی کودک میگشاید.
بازیهای فکری و آموزشی: بازیهای فکری مانند پازل، دومینو و جورچین، قدرت تفکر و حل مسئله را در کودک تقویت میکنند.
قصهگویی و شعرخوانی: قصهگویی و شعرخوانی، علاوه بر تقویت خلاقیت و زبانی، به رشد حافظه و قدرت یادگیری کودک نیز کمک میکند.
فعالیتهای هنری: نقاشی، مجسمهسازی و رنگآمیزی، خلاقیت و مهارتهای ظریف حرکتی کودک را پرورش میدهند.
یادگیری زبان دوم: یادگیری زبان دوم، دریچهای به دنیای جدید را به روی کودک میگشاید و قدرت تفکر و حل مسئله او را تقویت میکند.
مسئولیتپذیری: به کودک خود مسئولیتهای متناسب با سنش را واگذار کنید تا اعتماد به نفس و استقلال او را تقویت کنید.
این کار میتواند با انجام بازیها باشد یا فقط با درخواست از آنها برای به خاطر سپردن چیزها باشد. وقتی از آنها درباره روز مدرسهشان میپرسید، آنها را با یک جمله معمولی «نمیدانم» رها نکنید. بلکه از آنها بخواهید جزئیات روزشان را به یاد آورند و در موردشان صحبت کنند.
نواختن یک موسیقی فعالیت مغز را افزایش می دهد و در نتیجه بهره هوشی را در کودکان افزایش می دهد. اسکن های MRI نشان داده اند که در حالی که یک کودک در حال نواختن یک آلت موسیقی است، عملکرد مغز بهبود یافته است. بنابراین، ثبت نام فرزندتان در کلاس نوازندگی ایده خوبی است. کلاسی را انتخاب کنید که مورد علاقه فرزندتان باشد. اگر برای بچه ها کلاس جذاب نباشد، نتیجه ای نخواهد داشت.
این که می گوییم به فرزند خود توجه کنید، تنها به این معنا نیست که توجه های سطحی و عادی تمام والدین را داشته باشید! اگر قرار باشد به طور معمول پیش بروید که طبیعتاً همان نتایجی را خواهید گرفت که تا کنون افراد کسب کرده اند. این توجه به معنای وقت گذاری بیشتر برای کودک و به زبان ساده تر، سر و کله زدن با اوست!
به صورت روزانه باید چند ساعت را برای انجام تمارین و بازی هایی که در این مقاله معرفی می کنیم اختصاص دهید و جدای از آن، به کودک خود نشان دهید که مراقب او هستید و برای شما بسیار مهم است. این که کودک بداند شما علاوه بر پدر یا مادر بودن برای او یک حامی مهم نیز به شمار می روید، به او قوت قلب بسیاری می دهد و کمک می کند نسبت به وسایل و اتفاقات اطرافش با جسارت بیشتری رفتار کند.
طبیعتاً تا زمانی که هر فرد با چیزی درگیر نشود و در اصطلاح زیر و روی آن را در نیاورد، نمی تواند واکنش خوبی در برابر آن نشان دهد و به مرور زمان نسبت به همه چیز این طور بی اعتنا می شود. در صورتی که این کار دقیقاً مساوی است با گوشه گیری و کندتر و کندتر شدن هوش آن فرد و کودک.
به همین دلیل توصیه می کنیم که تا می توانید به کودک خود توجه کنید و جسارت را در وجود او تزریق کنید. بگذارید شجاعانه به سراغ کارها برود و با درگیر شدن با آن ها،کم کم ضریب هوشی بیشتری هم پیدا کند.
بازی ها نقش حیاتی در افزایش هوش و همچنین فعالیت کودک دارند. بازیها به بچهها اجازه میدهد تا حوزههای متعدد را همراه با حل مشکلات برای برنده شدن درک کنند. کودک خود را به حل پازل، یادگیری شطرنج و بازی های فکری تشویق کنید. شما همچنین می توانید یک بازی حافظه ای با کودک خود انجام دهید. این بازیها برای افزایش سطح IQ کودکان بسیار مفید هستند. در حالی که بچهها سرگرم می شوند، فعالیت مغزشان افزایش مییابد زیرا دائماً مجبورند بازیها را حل کنند و فکر کنند.
هر ورزشی چه در باشگاه و چه در فضای باز، نقش مهمی در افزایش ضریب هوشی کودکان دارد. ورزش اندورفین آزاد می کند و به تقویت عملکرد مغز و همچنین افزایش هوش کودکان کمک می کند. سعی کنید کودک خود را به طور منظم در فعالیت های بدنی شرکت دهید. در صورت امکان فعالیتهای ورزشی گروهی را تشویق کنید.
بدون شک، استعدادیابی صحیح را می توان مهم ترین مرحله افزایش هوش کودک در نظر گرفت. تا چندین سال پیش تصور می شد تنها یک هوش کلی به نام IQ وجود دارد که افراد را مورد سنجش قرار می دهند. در صورتی که آقای هوارد گاردنر، روانشناس و استاد دانشگاه هاروارد، سال ها پیش اعلام کرد که طبق نظریه جدید او، ما 10 نوع هوش داریم که اکنون به هوش های دهگانه گاردنر معرف هستند. این 10 هوش عبارتند از:
هوش منطقی و ریاضی
هوش جسمی و حرکتی
هوش اجتماعی یا برون فردی
هوش درون فردی
هوش هستی گرا یا وجودگرا
هوش طبیعت گرا
هوش هستی گرا
هوش اخلاقی
اکنون بسیاری از کارشناسان و روانشناسان بزرگ دنیا، استعدادیابی به این شیوه را فوق العاده مفید و موثر می دانند و بر این باورند که اگر هوش اصلی کودک در سنین پایین کشف شود، او می تواند در آینده تبدیل به فردی بسیار موفق تر و بهتر از سایر افراد شود. چرا که اگر والدین کودک از همان سنین کم بدانند که فرزند آن ها به طور مثال هوش کلامی بالایی دارد، می تواند سال ها با یادگیری مهارت های فن بیان خود را تقویت کند و بعد از این که به سنین نوجوانی رسید، استعداد ذاتی او در کنار مهارتی بسیار بالا قرار بگیرد و این اتفاق، واقعاً می تواند برای آینده کودک معجزه کند.
شاید تشخیص هوش کودکانی که هنوز به مدرسه نرفته اند و سن و سال پایینی دارند کمی سخت باشد.اگر شما به عنوان والدین کودکان نگرانید که آیا کودکتان هوش پایینی دارد یا نه، این نشانه ها را در نظر داشته باشید و اگر اغلب این نشانه ها در او وجود دارد ممکن است کودک شما دچار مشکل کم هوشی باشد. این نشانه ها عبارتند از:
وقتی چیزی را چندین بار به او آموزش میدهید اصلا توجه نمیکند و بعد از یادگیری دوباره اشتباه قبلی را تکرار میکند
از بدن و دستان خود نمیتواند به خوبی استفاده کند و حرکات بدنی او ناموزون است.
کودکان باید در هفته دوازده تا شانزدهم دستان خود را کشف کنند و قادر باشند آنها را کنترل نمایند.اگر این عمل تا ماه بیستم رخ نداد ممکن است دچار کم هوشی باشد.
اگر کودک بسیار دیر تر از همسالان خود زبان باز کند.
این ها علائمی هستند که ممکن است نشان از کم توانی کودکان باشد ولی نگران نباشید، چون بسیاری از این مشکلات با روشهای کار درمانی قابل حل است.
برای افزایش هوش کودکان، برخی خوراکی هایی متداول و معمول و خوردن بهترین میوه برای هوش را نام می برند که می تواند بسیار مهم و موثر باشد. خوراکی هایی که در لیست زیر می خوانید بهترین خوراکی ها و داروهای افزایش هوش کودکان هستند که می توانید از آن ها به خوبی استفاده کنید.
ماهی
اسفناج
جو دو سر
روغن زیتون
غلات سبوس دار
گردو
عسل
تخم مرغ
انبه
زردچوبه
ماست
سیب
سبزیجات
بادام
توت
حبوبات
شیر
گوشت قرمز
سیب زمینی
با به کارگیری این راهکارها، میتوانید به شکوفایی هوش و استعدادهای فرزندانتان کمک کنید و آنها را در مسیر موفقیت و سعادت هدایت کنید.
به یاد داشته باشید که هر کودک منحصر به فرد است و با سرعت و شیوهای خاص خود رشد میکند. صبور باشید و از همراهی و حمایت فرزندانتان در این مسیر لذت ببرید.