سوفیانیوز
سوفیا نیوز: در حال حاضر افراد زیادی به دنبال أخذ بورسیه تحصیلی و کمک هزینههای تحصیلی خود در کشورهای خارجی هستند، این بورسیه تحصیلی به این معناست که دانشگاه یا شهر مقصد شما مخارج تحصیل رایگان شما به علاوه کمک هزینههای تحصیلی شما را برعهده میگیرد.
بورسیه تحصیلی هنگامی به یک نفر تعلق میگیرد که دانشگاه مبدأ از مفید و پربازده بودن دانشجو اطمینان حاصل کند؛ یعنی مطمئن شود حضور دانشجو در آن دانشگاه هم به تولید علم کمک میکند و هم برای دانشگاه درآمدزایی دارد.
به همین خاطر معمولاً هر دانشگاه ملاکهای خود را برای ارزیابی رزومهٔ دانشجو دارد و شرایط قبولی و گرفتن پذیرش و فاند تحصیلی در هر کشور و هر دانشگاه متفاوت است؛ اما از چند حالت خارج نیست که ما در اینجا به چند مورد از این شرایط میپردازیم.
مدرک زبان انگلیسی تقریباً اولین چیزی است که برای آنها مهم است، هر دانشگاه نمرههای و معدلهای ویژهای را برای آن در نظر گرفته است و متقاضی قبل از هر چیز باید بتواند در آزمونهای تافل یا آیلتس بسته به نمرهای که دانشگاه مقصد نیاز دارد در بخش زبان انگلیسی نمرات لازم را کسب کند.
بدون مدرک زبان با اطمینان تمام میتوان گفت که هیچ دانشگاهی شما را قبول نخواهد کرد حتی اگر رزومهٔ درخشانی داشته باشید. سعی کنید قبل از اقدام به اخذ بورسیهٔ تحصیلی مدارک زبان انگلیسی خود را تکمیل کنید.
اگر قصد دارید برای دورهٔ ارشد و دکترا اقدام کنید باید دانشگاهی که در حال حاضر در آن مشغول درس خواندن هستید به قدر کافی دارای اعتبار باشد تا دانشگاه مقصد از کیفیت تحصیل در آنجا اطمینان حاصل کنید، به طور مثال دانشگاههای دولتی معمولاً درجهٔ بالاتری نسبت به بقیه دارند.
از مواردی که عموماً توجه ویژهای به آن میشود داشتن مقاله و کار تحقیقاتی است. مقاله باید در ژورنالهای معتبر چاپ شده باشد تا دانشگاه بتواند نسبت به آن تصمیم بگیرد، معمولاً مقالات چاپ شده در ژورنالهای ایمپکت 3 به بالا زودتر پذیرش دریافت میکنند. کارهای تحقیقاتی دیگر نظیر نوشتن کتاب و کارهای آزمایشگاهی نیز به همان اندازهٔ مقاله درروند دریافت بورسیه تأثیرگذارند.
اختراع و کارهای نوآورانه یکی دیگر از موارد دریافت فاند تحصیلی است. اگر توانستهاید اختراع یا ایدهٔ جدیدی را در هر حوزهای ثبت کنید میتوانید در رزومهٔ خود بهعنوان یکی از شاخصترین موارد قبولی در دانشگاه قرار دهید.
یک استاد در دانشگاه مقصد میتواند شما را به دانشگاه معرفی کند و از همین راه نسبت به پذیرش در دانشگاه مبدأ اطمینان حاصل کنید. این مورد البته منوط به انجام حداقل یک کار تحقیقاتی با استاد مورد نظر است.
یک توصیهنامه (Recommendation Letter) از یک استاد و یا مرجع علمی معتبر مانند محققین و پژوهشگران معتبر حوزهٔ فعالیت شما از موارد دیگری است که کارنامهٔ شمارا پربار میکند.
معدل نیز امتیاز نسبتاً خوبی است هرچند برخی از دانشگاهها زیاد آن را در قبولی تأثیر نمیدهند و بیشتر کارهای تحقیقاتی را ملاک قرار میدهند اما برای برخی دانشگاهها هم کاملاً مهم است.
سن برای درخواست بورسیه تحصیلی در برخی از دانشگاهها ملاک است برخی به دنبال نیروی جوان و پرنشاط هستند و برخی در سنین بالا هم پذیرش میدهند. درهرصورت در صورت تصمیم به اپلای شرایط عمومی پذیرش دانشگاه مربوطه را بخوانید.
تسلط به زبان انگلیسی جزو مواردی است که حتماً و بهطور قطع باید آن را داشته باشید برخی دانشگاهها درروند پذیرش از مخاطب مصاحبهٔ تصویری هم میگیرند تا از تسلط او بر زبان انگلیسی اطمینان حاصل کنند.
علاوه برداشتن حداقل دو یا سه تا از شرایط گفتهشده در بالا شما باید یک مسیر را هم برای دریافت آن طی کنید. مسیری نسبتاً سخت و پیچیده که مراحل آن در اینجا آورده میشود و اگر مرحله به مرحله و دقیق این مراحل را بروید مشکلی برایتان پیش نمیآید.
اولین مرحله انتخاب دانشگاهی است که قصد دارید در آنجا بورسیه شوید. این مرحله شاید در نگاه اول ساده و ابتدایی باشد ولی قطع به یقین مهمترین مرحله است. باید دانشگاه را نسبت به حوزهٔ پژوهشی تخصصی خود انتخاب کنید و اگر میبینید دانشگاهی تخصص شما را نیاز دارد سریعاً اقدام کنید.
معمولاً دانشگاهها در وبسایت رسمی خود در مواردی که تخصص تازهای را نیاز داشته باشند اعلام میکنند و شرایط بورسیه و اقامت را نیز در آنجا ذکر میکنند.
اگر بتوانید به صورت مداوم به سایتهای دانشگاههایی که در آن حوزه تخصص دارید سر بزنید احتمالاً بتوانید در یک فرصت مناسب پذیرش آنجا را کسب کنید.
در نظر داشته باشید که بعضی دانشگاهها شرایط نسبتاً آسانتری دارند بهطور مثال پذیرش گرفتن از جایی مانند MIT بهمراتب سختتر از دانشگاههای دیگر است.
ابتدا با تکمیل فرمهای درخواست پذیرش و پاسخ گرفتن از دانشگاه و مذاکره با آنها باید رزومهٔ خود که باید حتماً به زبان انگلیسی و کار شده و قوی باشد را ارسال کنید و منتظر جواب باشید.
در تحویل رزومه دقت داشته باشید که تمام و کمال محتوای آن را تنظیم کنید، از چند نفر در این حوزه کمک و مشاوره بگیرید. رزومهٔ شما مهمترین چیز است و نشاندهندهٔ آنچه هستید است.
بعد از قبولی رزومه باید مدارک خود را کامل تحویل دهید، دقت کنید در این مرحله هم تمام چیزهایی که خواستهشده است را به دقت ارائه دهید تا مشکلی برای شما پیش نیاید.
در نظر داشته باشید شاید برخی از مدارکی که خواسته میشود را نداشته باشید، حتماً به بخش پشتیبانی دانشگاه اطلاع دهید تا یا معادل آن را ارائه کنید و یا بتوانید بدون ارائهٔ آن مدرک پروندهتان را تکمیل کنید.
گاهی مدارکی نظیر برگهٔ استشهادیه و عدم سوءسابقه و یا ترجمهٔ مدرک و … خواسته میشود که میتوانید معادل آنها را هم ارائه کنید.
از دیگر مراحل سخت و فرسایشی در مهاجرت همین أخذ ویزا است، باید ابتدا برای آن اقدام کنید و سپس بعد از مراحل مصاحبه و تأیید سفارت و بیمه و قضایای مربوط به آن مجاز به دریافت ویزا هستید.
حتماً برای وقت گرفتن از سفارت برای مصاحبه و مراحل دریافت ویزا سروقت و دقیق باشید چراکه ممکن است وقت آن بگذرد و برای وقت گرفتن دوباره به مشکل بخورید، در حال حاضر وقت گرفتن برای سفارت آلمان یا برخی کشورهای دیگر شاید بیشتر از یک سال هم طول بکشد و ممکن است فرصت بهدستآمده برای شما بسوزد.
بعد از طی مراحل پذیرش و ویزا مرحلهٔ نهایی یعنی مهاجرت میرسد. این مرحله مهم است، مهم است که همیشه هدف خود را جلوی چشم خود قرار دهید تا بتوانید دور از زادگاه خود موفق باشید.
مراحل حضور در دانشگاه و ملاقات حضوری و برنامهها و آغاز تحصیل در آنجا نیز به ترتیب کارهایی هستند که باید انجام دهید.
تنها توصیهای که مهم است و باید حتماً در نظر داشته باشید این است که در ادامهٔ مسیر خود را نبازید و با قدرت ادامه دهید. ادامه دادن و جنگیدن برای هدفتان تنها چیزی است که در غربت شمارا سرپا نگه میدارد.