(ویدیو) یک راه کار شگفتانگیز برای کم کردن فشار خون + نکات کاربردی و ایمن
سوفیانیوز: در این ویدیو دکتر عابدیان در مورد یک راه کار سریع برای کم کردن فشار خون صحبت میکنند.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، گیاه "سیاهدانه" تاریخچه غنی طبی و مذهبی دارد. این گیاه بومی اروپای جنوبی، آفریقای شمالی و آسیا است؛ سیاهدانه با نام علمی nigella sativa گیاهی با گلهای سفید یا آبی کمرنگ و دارای دانههای سیاهرنگ است.
تاریخچه مصرف سیاهدانه در جهان
دانه گیاه سیاهدانه توسط مصریهای باستان و پزشکان یونانی برای درمان سردرد، احتقان بینی، آسم، آلرژی، تقویت سیستم ایمنی، درد دندان و کرمهای رودهای و بهعنوان ادرارآور، برای القاء قاعدگی و افزایش تولید شیر مورد استفاده قرار میگرفته است.
دانههای سیاهدانه برای هزاران سال بهعنوان ادویه و برای پیشگیری و درمان بیماریها مورداستفاده قرار گرفته است. استفاده از سیاهدانه در احادیث مختلف توصیه شده است و بقراط و جالینوس نیز به آن اشاره کردهاند.
سطح زیر کشت سیاهدانه در ایران
طبق آمارهای وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته سطح زیرکشت این محصول در کشورمان به 2 هزار و 406 هکتار رسید؛ از این میزان سطح زیرکشت 30 هزار تن سیاهدانه تولید شده است.
ترکیبات سیاهدانه
دانه سیاهدانه حاوی چربی، ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین (شامل هشت اسید آمینه ضروری) و کربوهیدراتها شامل مونوساکاریدها بهشکل گلوکز، زیلوز، آرابینوز و رامنوز است. دانه گیاه منبع غنی اسیدهای چرب ضروری و غیراشباع است. اصلیترین اسید چرب غیراشباع سیاهدانه، اسید لینولئیک و سپس اسید اولئیک است. ترکیبات دیگری مانند فسفولیپیدها، کاروتن، کلسیم، فولیک اسید، مس، آهن و پتاسیم نیز در دانهها وجود دارد.
کالری روغن سیاهدانه
یک قاشق چایخوری روغن سیاهدانه حاوی 45 کیلوکالری انرژی و 5 گرم چربی است.
خواص سیاهدانه
اثرات ضداکسایشی، ضدالتهابی، تقویتکننده سیستم ایمنی و آنتیهیستامینی روغن و عصاره دانه گیاه سیاهدانه باعث شده است اثرات متعددی مانند کاهش قند، چربی و فشار خون بالا، دفع صفرا و اسید اوریک، محافظ بافتهای کبد، کلیه و قلب و عروق و همچنین اثرات ضدمیکروب و ضدانگل از این گیاه گزارش شود.
سیاهدانه رادیکالهای آزاد را خنثی میکند
رایکالهای آزاد مولکولهایی هستند که به سلولها و ترکیبات شیمیایی بافتها حمله میکنند و موجب اثرات جانبی متعددی مانند بیماریهای قلبی عروقی و سرطان میشوند؛ در مطالعات متعدد ثابت شده است که عصاره و روغن سیاهدانه اثرات ضداکسایشی دارد که باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با فعالیت رادیکالهای آزاد میشود.
اثرات ضددرد و ضدالتهاب سیاهدانه
نتایج یک مطالعه روی موشها نشان داده است که تجویز خوراکی روغن سیاهدانه اثرات ضددرد و ضدالتهاب دارد. این تحقیق نشان داد که اثرات ضدالتهاب روغن سیاهدانه در مصرف بهصورت پماد، با انواع پمادهای موجود در بازار که برای درمان التهاب مصرف میشود اثرات یکسان دارد.
تأثیر سیاهدانه بر سرطان
روغن سیاهدانه اثرات مشخصی علیه سلولهای سرطانی دارد. عصاره سیاهدانه باعث غیرفعال شدن رشد سلولهای سرطانی پستان میشود. یک مطالعه روی موشها نشان داد که مصرف عصاره آبی سیاهدانه منجر به مهار رشد سلولها سرطانی کبد میشود. یک مطالعه انجامشده دیگر نیز روی 45 موش نشان داد که روغن سیاهدانه اثرات واضح در مهار رشد و توسعه سلولهای بدخیم روده دارد و بنابراین مصرف این دانه میتواند بر پیشگیری از سرطان روده نیز تأثیرات مفیدی داشته باشد.
اثر ضدسرطانی مصرف سیاهدانه احتمالاً بهدلیل توانایی آن در مهار تولید رادیکالهای آزاد است؛ رادیکالهای آزاد مولکولهایی هستند که منجر به آسیب به بافتها و افزایش خطر ابتلا به سرطان میشوند.
خواص سیاهدانه برای درمان آسم
یک مطالعه که روی تعدادی از افراد مبتلا به آسم انجام شد نشان داد که روغن سیاهدانه بهدلیل خواص آنتیاکسیدانی باعث رفع علائم آسم میشود، همچنین عصاره سیاهدانه اثر آنتیهیستامینی دارد؛ هیستامین مادهای است که از بافتهای بدن آزاد میشود و باعث بروز آسم و آلرژی میشود.
تأثیر سیاهدانه بر عملکرد کبد و صفرا
اثرات ضداکسایشی سیاهدانه باعث جلوگیری از مسمومیتهای کبدی میشود. مصرف سیاهدانه باعث پیشگیری از سیروز و کاهش اثرات سوء عفونتهای کبدی میشود. سیاهدانه همچنین برای درمان سنگ صفرا مفید است.
اثرات سیاهدانه بر قلب و عروق
یک مطالعه نشان داده است که مصرف روزانه سیاهدانه باعث بهبود عملکرد بطنهای قلب و کاهش فشار خون میشود همچنین مصرف روزانه سیاهدانه باعث بهبود قدرت انقباض قلب و کاهش تپش قلب میشود. مصرف سیاهدانه با کاهش میزان کلسترول خون، از رسوب کلسترول بد در رگهای خونی جلوگیری و به این ترتیب از بروز بیماریهای قلبی ـ عروقی پیشگیری میکند.
خواص سیاهدانه برای کنترل فشار خون بالا
مصرف سیاهدانه باعث کاهش چشمگیر فشار خون میشود و بنابراین به افراد دارای فشار خون توصیه میشود که از سیاهدانه در غذاهای روزانه خود حتماً استفاده کنند. تحقیقات نشان داده است که مصرف 100 تا 200 میلیگرم از عصاره سیاهدانه دو بار در روز بهمدت 8 هفته میتواند به طور چشمگیری موجب کاهش فشار خون و کلسترول بد خون شود.
سیاهدانه در طب سنتی
از منظر طب سنتی، طبع سیاهدانه بسیار گرم و خشک است. سیاهدانه را میتوان بهعنوان مصلح همراه خوراکیهایی مانند دوغ، قرهقروت، ماست، سرکه و انواع ترشیهایی که با سرکه تهیه میشوند بهکار برد.
از نظر طبیبان سنتی، مصرف زیاد آن برای زنان باردار ممنوع است؛ مصرف زیاد سیاهدانه برای کلیهها مفید نیست و باید با عسل مخلوط شود، همچنین افراد گرممزاج باید کمتر از سیاهدانه استفاده کنند.
در منابع طب سنتی آمده است که سیاهدانه بادشکن است و برای تبهای دورهای و بلغم خوب است و هر سدّه و بادی را برگشاید، و چون کوبیده شود و با عسل معجون شود و با آب گرم نوشیده شود، خون حیض را بگشاید و چون کوبیده شود و در پارچه کتانی یا پوست بسته شود، بوییدنش برای زکام سرد خوب است، نوشیدن یک مثقالش با آب، برای تنگی نفس خوب است، بستنش بهطور ضماد بر سر، برای سردرد سرد، نافع است و چون با سرکه پخته شود و در دهن بگردانند درد دندان کرمزده را سود دهد.
توصیه به مصرف سیاهدانه در روایات
پیامبر بزرگوار اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) درباره سیاهدانه فرمودهاند: «الحبّه السّوداء شفاء لکلّ داء»؛ سیاهدانه دارویی مؤثر در برابر هر بیماری است.
حضرت امام جعفربن محمد صادق(ع) فرمود: سیاهدانه بهبوددهنده همه بیماریهاست و رسول خدا آن را دوست داشت و اگر زمانی گفتم که "(داروی) مورد علاقه پیامبر(ص) را برایم بیاورید"، سیاهدانه بیاورید.
حضرت امام علیبن موسی الرضا(ع) فرمود: بوییدن گل نرگس را در زمستان فراموش نکنید؛ چراکه زکام را برطرف میکند، همچنان که بوییدن سیاهدانه نیز زکام را بهبود میبخشد. (الرساله الذهبیه، ص38)
در حدیث اربعمائه (حدیثی که چهارصد مطلب از حضرت امیر(ع) دارد در آخر کتاب خصال) آمده است: مَا مِنْ دَاءٍ إِلَّا وَ فِی الْحَبَّهِ السَّوْدَاءِ مِنْهُ شِفَاءٌ: هیچ بیماری نیست مگر اینکه در سیاهدانه درمان آن بیماری است.
در روایت دیگری از پیامبر آمده است: إِنَ خَیْرَ الدَّوَاءِ الْحِجَامَهُ وَ الْفِصَادٌ وَ الْحَبَّهُ السَّوْدَاءُ یَعْنِی الشُّونِیز: همانا بهترین دارو حجامت و فصد و سیاهدانه یعنی شونیز است. (دعائم الاسلام، ج2، ص144)
از امام رضا(ع) نیز نقل شده است: أَنَّ حَبَّهَ السَّوْدَاءِ مُبَارَکَهٌ تُخْرِجُ الدَّاءَ الدَّفِینَ مِنَ الْبَدَن: سیاهدانه مبارک است و مریضی نهفته را از بدن خارج میکند. (فقه الرضا، ص346)
برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با علم و فناوری روی لینک کلیک کنید