کد خبر: 8160
دوشنبه 12 شهریور 1403 - 12:29
دوشنبه 12 شهریور 1403 - 12:29

(ویدئو) سرب، کلید گنجینه‌ی دانش مهندسی هخامنشی؛ کشفی شگفت‌انگیز که نشان می‌دهد ایرانیان باستان چقدر پیشرفته بودند

سوفیانیوز: مهندسان هخامنشی با ترفندی جالب، اشتباهات ساختمانی را برطرف می‌کردند. آن‌ها از سرب برای چسباندن قطعات شکسته استفاده می‌کردند که این روش بعد از 2500 سال هنوز هم محکم است! این کشف نشان می‌دهد که ایرانیان باستان چقدر در زمینه مهندسی و موادشناسی پیشرفته بودند.

به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، باستان‌شناسان در کاوش‌های خود در بناهای عظیم هخامنشی، بارها با شگفتی‌هایی روبرو شده‌اند که نشان از دانش و مهارت بالای مهندسان آن دوران دارد. یکی از این شگفتی‌ها، روشی است که مهندسان هخامنشی برای ترمیم اشتباهات احتمالی در ساخت و ساز به کار می‌برده‌اند.

در یکی از این موارد، کارگران یک قطعه سنگی را به اشتباه برش داده بودند. به جای دور انداختن این قطعه با ارزش، مهندسان هخامنشی با استفاده از سرب، قطعه شکسته شده را به دقت به جای اول خود چسبانده‌اند. این ترمیم به قدری ماهرانه انجام شده که پس از گذشت بیش از 2500 سال، اثری از آن دیده نمی‌شود و تنها با استفاده از روش‌های پیشرفته آزمایشگاهی قابل تشخیص است.

چرا سرب؟

انتخاب سرب به عنوان ماده چسباننده، نشان از شناخت عمیق مهندسان هخامنشی از خواص مواد مختلف دارد. سرب فلزی نرم و چکش‌خوار است که به راحتی ذوب می‌شود و پس از سرد شدن، پیوندی قوی ایجاد می‌کند. همچنین، سرب در برابر خوردگی بسیار مقاوم است و در طول زمان تغییر شکل نمی‌دهد. این ویژگی‌ها باعث شده است که اتصالات سربین در بناهای هخامنشی به مدت هزاران سال پایدار بماند.

این کشف، نشان می‌دهد که مهندسان هخامنشی به دانش پیشرفته‌ای در زمینه علم مواد دست یافته بودند. آن‌ها نه تنها از خواص فیزیکی مواد آگاه بودند، بلکه روش‌های علمی برای ترکیب و استفاده از آن‌ها را نیز می‌شناختند. این دستاورد، تصور ما را از سطح دانش و فناوری در دوران باستان به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد که تمدن‌های باستانی، پیشرفت‌های شگفت‌انگیزی در زمینه‌های مختلف داشته‌اند.

کشف روش ترمیم با سرب در بناهای هخامنشی، برای باستان‌شناسان بسیار ارزشمند است. این کشف به آن‌ها کمک می‌کند تا درک بهتری از روش‌های ساخت و ساز در دوران باستان پیدا کنند و به رازهای پنهان بناهای تاریخی پی ببرند. همچنین، این کشف می‌تواند به محققان در زمینه علم مواد نیز کمک کند تا مواد و روش‌های جدیدی برای ترمیم آثار باستانی و بناهای تاریخی توسعه دهند.

مهندسان هخامنشی با استفاده از دانش و خلاقیت خود، توانسته‌اند بناهایی عظیم و پایدار بسازند که تا هزاران سال پابرجا بمانند. کشف روش ترمیم با سرب در بناهای هخامنشی، نشان از دانش پیشرفته این تمدن در زمینه مهندسی و علم مواد دارد و به ما یادآور می‌شود که هنوز رازهای بسیاری در دل تاریخ مدفون است که منتظر کشف شدن هستند.