سوفیانیوز
سوفیانیوز: محققان دانشگاه هنگکنگ، از روشی به نام «فعالسازی هدفمند حافظه» (TMR) استفاده کردند تا خاطرات مثبت را هنگام خواب تقویت و خاطرات دردناک را تضعیف کنند.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، خواب فقط برای استراحت جسم و روان نیست؛ بلکه میتواند به پاک کردن خاطرات ناخوشایند و کاهش تأثیرات آنها کمک کند. در تحقیقی که توسط دانشمندان دانشگاه هنگکنگ انجام شد، از روشی به نام «فعالسازی هدفمند حافظه» استفاده کردند.
نتیجه یک آزمایش علمی این بود که پس از بیدار شدن، خاطرات منفی کمرنگتر و خاطرات مثبت قویتر شده بودند. این نشان میدهد که خواب میتواند به طور طبیعی تأثیرات مخرب خاطرات آسیبزا را کاهش دهد.
پژوهشگران درباره یافتههایشان که در مجله «پیانایاس» (PNAS) منتشر شد، نوشتند: «بازخوانی تجربیات دردناک یا آسیبزا میتواند بهشدت ناراحتکننده باشد. خواب ممکن است فرصتی برای تقلیل چنین رنجهایی فراهم کند. ما روشی ابداع کردیم که با فعالسازی مجدد خاطرات مثبت جدیدتر هنگام خواب، خاطرات ناخوشایند قدیمیتر را کمرنگ میکند.»
در این مطالعه، مجموعا 37 شرکتکننده قبل از خواب شبانه 48 «کلمه بیمعنی» را مشاهده کردند که هر کدام با یک تصویر ناخوشایند متفاوت جفت شده بودند. شب بعد، نیمی از این کلمات را همراه با تصاویر مثبت از چهار دسته شامل حیوانات، نوزادان، افراد و مناظر به آنها نشان دادند. سپس پژوهشگران در طول مرحله خواب «بدون حرکت سریع چشم» (Non-REM)، از اشارات شنیداری حافظه استفاده کردند.
پس از بیدار شدن، شرکتکنندگان از تصاویر منفی خاطره کمتری داشتند و خاطرات آنها از تصاویر مثبت قویتر بود.
به گفته محققان نتایج بهدست آمده با تحقیقات اخیر درباره فعالسازی هدفمند حافظه که نشان داده بود فعالسازی خاطرات خاص در خواب میتواند به فراموشی خاطرات دیگر (فراموشی اپیزودیک) منجر شود، همراستا است. آنها کشف کردند که فعالسازی هدفمند حافظه میتواند بهطور خاص خاطرات مثبت تازه بهدستآمده را فعال کند و خاطرات قدیمی ناخوشایند را تضعیف کند. به عبارت دیگر، این فرایند میتواند تاثیر خاطرات مثبت یا منفی بر فرد را تغییر دهد و حتی نحوه یادآوری و احساسات مربوط به آن تجربیات را کلا دگرگون کند.