کد خبر: 4174
سه شنبه 4 اردیبهشت 1403 - 11:51
سه شنبه 4 اردیبهشت 1403 - 11:51

بیوگرافی و زندگینامۀ اقبال لاهوری شاعر و فیلسوف پارسی‌زبان

بیوگرافی و زندگینامۀ اقبال لاهوری شاعر و فیلسوف پارسی‌زبان

سوفیانیوز: محمد اقبال لاهوری شاعر، فیلسوف و سیاست‌مدار پاکستانی بود که آزادی و عدالت را مهم‌ترین سرلوحه زندگی بشر می‌دانست. او توانست اندیشه بیداری اسلامی را که پیش‌تر به وسیله مصلحان اجتماعی ایجاد شده بود در ذهن مسلمانان بیدار کند و اینگونه به عنوان یکی از روشنگران اسلامی شناخته شود.



خلاصه بیوگرافی


نام: محمد اقبال

نام خانوادگی : لاهوری

تاریخ تولد: 9 نوامبر 1877 (18 آبان 1256)

تحصیلات: دکتری فلسفه در دانشگاه کمبریج و مونیخ

محل تولد: سیالکوت

ملیت: هندی

پیشه: فیلسوف، مؤلف، سیاستمدار و شاعر

همسر: اطلاعاتی در دست نیست

فرزندان: 6 فرزند

وفات: 21 آوریل 1938 ( 1 اردیبهشت 1317)

اقبال لاهوری

زندگی شخصی و خانواده


اقبال لاهوری جمعه – 18 آبانماه 1256- در سایلکوت یکی از شهرهای ایالت پنجاب پاکستان متولد شد. پدرش بازرگان بود و اجدادش همه از برهمنان کشمیر بودند که در قرن هفدهم به دین اسلام مشرف گشتند. وی در خانواده‌ای مسلمان رشد پیدا کرد.

بیماری کلیه در سال 1924 به سراغ اقبال لاهوری آمد، اما طبیب مشهور هندی حکیم «عبدالوهاب انصاری» اقبال را معالجه کرد و حدود 10 سال دیگر اقبال از سلامتی برخوردار بود، ولی از سال 1934 به بیماری‌های مختلفی مثل کم‌شنوایی و کم‌بینی چشم دچار شد و به تدریج دچار کسالت ممتدی شد و سر انجام در 1 اردیبهشت 1317 (21 آوریل 1938) در سن 66 سالگی از دنیا رفت و پیکرش در جوار «مسجد پادشاهی لاهور» به خاک سپرده شد. امروز مصادف با هشتاد و سومین سالگرد درگذشت اقبال لاهوری است.

اقبال لاهوری

اقبال لاهوری

تحصیلات


اقبال لاهوری به عنوان یکی از برترین‌ها در دوران تحصیلش موفق به تحصیل در دانشگاه‌های مطرحی چون کمبریج و مونیخ شد و در نهایت دکتری فلسفه خود را در سال 1899 از دانشگاه مونیخ دریافت کرد.

اقبال لاهوری پس از پایان این دوره از تحصیلات دانشگاهی، در بخش زبان‌های شرقی همان دانشکده دولتی به تدریس پرداخت و عهده دار دروسی در زبان عربی، ادبیات انگلیسی، اقتصاد، تاریخ و فلسفه شد. یکی از نخستین کارهای او در این ایام، تألیف مقاله‌ای به زبان انگلیسی درباره ” انسان کامل” از دیدگاه عبدالکریم جیلی بود.

اقبال لاهوری

مزار اقبال لاهوری و بازدید رئیس جمهور ایران

زندگی اجتماعی


اقبال لاهوری در سیاست نیز حضور داشته است وی در سال 1927 به اصرار دوستان و نزدیکان خود اولین حضور جدی‌اش را در صحنه سیاست تجربه کرد. اقبال لاهوری با حضور در مجلس شورای ایالتی در سال 1930 به ریاست حزب «مسلم لیگ» منصوب شد. اقبال در سال‌های بعد از آن نیز در چند دوره از ریاست این حزب شرکت کرد. حتی در زمانی که پاکستان جز شبه‌قاره هند بود، اقبال لاهوری به عنوان یکی از افرادی که خواهان استقلال پاکستان بود، مورد توجه قرار گرفت و به عنوان رهبر مسلمانان هند، خواهان استقلال پاکستان شد.

اقبال لاهوری شاعر متفکر، عارف و فیلسوف پاکستان، بدون تردید یکی از نوابغ دوران اخیر است. اقبال ضمن آفرینش اشعار و آثاری به زبان اردو، زبان فارسی را برای بیان افکار و احساسات خود انتخاب کرده است. اشعار فارسی و حتی اشعار اردوی او سرشار از مفاهیم عالی عرفانی، فلسفی، انسانی و اجتماعی است.
زبانی که اقبال در سرودن اشعار خود برگزیده، زبان شاعران گذشته ایران است. البته بیان این مطلب دلیلی بر مقلد صرف بودن اقبال نیست، بلکه اقبال با تیز هوشی و استعداد فطری خود، هم از نظر زبان و هم محتوا، طرحی نو درافکنده است و سبکی خاص اقبال لاهوری را پدید آورده است.

از نظر مضمون، شعر اقبال لاهوری بیان عشق به دین و قرآن، محبت پیغمبر اسلام (ص) و امامان بزرگوار (ع)، فلسفه، اندیشه و طرح مسائل سیاسی و فرهنگی روز است. شعر اقبال لاهوری عصاره و چکیده فرهنگ اسلامی _ عرفانی گذشته و حال است.