کد خبر: 12834
چهارشنبه 21 آذر 1403 - 15:24
چهارشنبه 21 آذر 1403 - 15:24

ویدیو / اولین جرقه‌های بانکداری مدرن؛ کارت بانکی هخامنشیان و شاهکار مدیریت مالی در ایران باستان

سوفیانیوز: در زمان هخامنشیان، یکی از پیشرفته‌ترین نظام‌های مالی و اقتصادی دنیای باستان شکل گرفت. هرچند کارت بانکی به معنای امروزی وجود نداشت، اما هخامنشیان ابزارهایی شبیه به چک یا حواله‌های اعتباری را استفاده می‌کردند که می‌توان آن‌ها را به نوعی ابتدایی‌ترین شکل کارت‌های بانکی دانست.

به گزارش سرویس تاریخ پایگاه خبری سوفیانیوز، در زمان هخامنشیان (550 تا 330 پیش از میلاد)، یکی از مهم‌ترین و پیشرفته‌ترین امپراتوری‌های باستانی، سیستم‌های اقتصادی و تجاری پیشرفته‌ای وجود داشت. اگرچه کارت بانکی به شکل امروزی در آن دوران وجود نداشت، اما برخی شواهد نشان‌دهنده نوعی از سیستم‌های مشابه "اعتبار مالی" است که می‌توان آن را به‌عنوان پیش‌زمینه‌ای برای کارت‌های بانکی امروزی در نظر گرفت.

بر اساس تحقیقات تاریخی، هخامنشیان از لوح‌های گِلی یا فلزی برای ثبت بدهی‌ها و معاملات استفاده می‌کردند. این لوح‌ها به‌عنوان اسنادی رسمی عمل می‌کردند که اطلاعاتی مانند مقدار پول یا کالاهای بدهکاری، نام طرفین معامله و تاریخ ثبت را در بر داشتند. این اسناد توسط مهرهای رسمی که نوعی امضای حقوقی محسوب می‌شد، تایید می‌شدند.

یکی از نمونه‌های برجسته این سیستم‌ها در شهر بابل، که تحت کنترل هخامنشیان بود، دیده می‌شود. در آنجا، معابد و مراکز تجاری مانند بانک عمل می‌کردند و خدماتی از قبیل وام‌دهی، نگهداری سپرده‌ها و انتقال اعتبار ارائه می‌دادند. لوح‌های گلی یا فلزی که در این سیستم به کار می‌رفتند، شاید بتوانند به‌نوعی به‌عنوان نمونه‌های ابتدایی از ابزارهای مالی یا کارت‌های اعتباری در نظر گرفته شوند. اگرچه این سیستم‌ها با فناوری‌های امروزی قابل‌مقایسه نیستند، اما نشان‌دهنده نبوغ هخامنشیان در ایجاد و مدیریت ابزارهای مالی و اعتباری است که نقش مهمی در اقتصاد آن دوران ایفا می‌کردند.

برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با تاریخ با ما همراه باشید