سوفیانیوز
سوفیانیوز: نیمه آذرماه سالگرد درگذشت علی حاتمی کارگردان مشهور سینمای ایران است که همه او را با آثار تاریخیاش به یاد میآورند و نوع دیالوگنویسی خاصش. حاتمی در بیشتر آثارش راوی زندگی بود و تاریخ، اما یکی از ویژگیهای برجسته آثار او شکل به تصور کشیدن مرگ قهرمانان و شخصیتهای اصلی فیلمها و سریالهایش است.
به گزارش سرویس هنر پایگاه خبری سوفیانیوز، علی حاتمی 14 آذر سال 1375 براثر سرطان در تهران درگذشت. او از سال 1344 تا ماههای آخر زنده بودنش مشغول کارگردانی بود. برخی از آثار او در زمان ساخت مورد نقد بود، اما هرچه گذشت بر اهمیت آنها افزوده شد. در کارنامه حاتمی تنها دو یا سه اثر در زمان حال ساخته شده و سایر آنها در دل تاریخ یا راوی یک حادثه تاریخی است. نگاه حاتمی به مرگ همیشه متفاوت بود و وقتی کارنامه کاری او را مرور میکنیم به سکانسهایی میرسیم که این واقعه تلخ را به شکل استادانه و تاثیرگذاری به تصویرکشیده است.
مرگ رضا تفنگچی | هزاردستان | 1366
کشته شدن «رضا تفنگچی» به دستور خان مظفر پایان غمانگیزی را برای «هزاردستان» رقم زد.
رضا تفنگچی که سالها در کمیته مجازات به کشتن افرادی که مخالف عقایدشان بود دست زده بود، پس از آزادی از زندان، قصد جان خان مظفر را کرده بود. اما خان مظفر برای او نقشه دیگری داشت و با دادن دارویی او را در روندی به سوی مرگ قرار داده بود. رضا که روزگاری به دلیل تیراندازیهای موفق به نام تنفگچی آن را میشناختند حالا بیمار و رنجور خود را به اتاق خان رسانده بود تا او را بکشد. اما به جای خان کسی دیگر در بستر بود. کسی که رضا را از بالای بالکن به پایین پرتاب کرد و او نقش برزمین شد و مرد.
مرگ مادر | مادر | 1368
سکانس مرگ «مادر» دراماتیکترین مرگ تاریخ سینمای ایران است.
مشهورترین سکانس مرگ در آثار علی حاتمی قطعا، سکانس دردناک مرگ مادر در فیلمی به همین نام است. مادری در حال احتضار است و فرزندانش دور او جمع شدهاند. دختر بزرگ به غلامرضا که عقبمانده است دیکته میگوید. غلامرضا بلند تکرار میکند:«مادر درد دارد»، «مادر جان دارد» و در همین میان مادر سرش را روی بالشت میگذرد، چشمانش را میبندد و غلامرضا میگوید:«مادر مرد، از بس که جان ندارد». در واقع تمام فیلم طی شده تا به این سکانس برسیم. چون مادر فرزندان را جمع کرده تا برای مراسم مرگ او آماده شوند.
مرگ طاهر | دلشدگان |1370
مرگ «طاهر» در «دلشدگان» مخاطب را کامل تحت تاثیر قرار میدهد.
کاراکتر طاهر در فیلم «دلشدگان» براساس شخصیت واقعی حسین طاهرزاده خواننده قدیمی ایران شکل گرفته. اما طاهر در این فیلم در طی داستان بیمار میشود و مدام از بینی و دهانش خون میآید. او برای خواندن قطعات موسیقی ایرانی با گروهی به پاریس سفر کرده تا صفحه پرکنند و در آنجا عاشق یک شاهزاده میشود. صحنه مرگ طاهر در حالی که او بیجان روی پلهها افتاده و معشوقش از دور او را نگاه میکند. سکانس بسیار غمانگیزی است. طاهر آواز میخواند و بعد از شدت خونریزی جان میسپارد.