بیوگرافی و زندگینامۀ محسن آزمایش مدیر کارخانۀ لوازم خانگی آزمایش

سوفیانیوز: محسن در خانوادهای فقیر اما مذهبی متولد شد. پدر کسوت روحانیت داشت و سایرین نیز دیدگاههای مذهبی پیش روی خود داشتند. وضعیت مالی خانواده آنقدرها قوی نبود تا تمامی فرزندان راهی مدرسه شوند و کسب علم کنند از همین روی محسن تنها چهار سال درس خواند...
خلاصه بیوگرافی
نام : محسن
نام خانوادگی : آزمایش (اشتهاردیان)
تاریخ تولد : 1304
تحصیلات : چهارم دبستان
محل تولد: تهران
ملیت: ایرانی
پیشه: مدیر کارخانۀ آزمایش
همسر: بتول عاصمی- فرزانه سیمینپور
فرزندان: 3 فرزند مژگان- نادی- نازنین
وفات: سال 1371 در مراکش از دنیا رفت
زندگی شخصی و خانواده
محسن آزمایش در یک خانواده فقیر به دنیا آمد. خانواده او مذهبی بودند و پدرش هم روحانی بود و وضع مالی آنها زیاد خوب نبود و نمیتوانستند همه فرزندان خود را به مدرسه بفرستند تا علم بیاموزد به همین خاطر محسن فقط توانست 4 سال درس بخواند و هنگامی که 11 سالش بود وارد بازار کار شد و به شغل آهنگری پرداخت تا بتواند از این راه هزینههای زندگی خود و خانوادهاش را تأمین کند.
محسن آزمایش از صاحب کارگاه خواست که برای او مزدی تعیین کند؛ ولی صاحب کارگاه مزدی به او نمیداد و به محسن گفت که مدتی را بهصورت آزمایشی کار کند تا بتواند نظر صاحب کارگاه را به خود جذب کرده و بعد از آن بهصورت دائمی در آنجا کار کند. بعد از گذشت یک مدت کوتاه کارفرما مزدی برای او در نظر گرفت و هر ماه یک تومان به او پرداخت میکرد و از همین راه توانست که هزینههای خود و خانوادهاش را تأمین نماید.
درحالیکه هنوز 30 سال نداشت دو اقدام مهم را انجام داد و توانست یک کارگاه برای خود ایجاد کند و در آن کارگاه به تولید لوازمخانگی پرداخت. او اصلاً به فامیلی خود که اشتهاردی بود علاقهای نداشت به همین دلیل تصمیم گرفت که فامیلی خود را به آزمایش تغییر دهد.
محسن آزمایش به دلیل مشکلات مالی و خانوادگی در سال 1366 از همسر دومش نیز جدا شد. وی سرانجام در سال 1371 در شهر رباط کشور مراکش در سن 67 سالگی درگذشت و در همانجا به خاک سپرده شد.
ازدواج
محسن در سن 17 سالگی توانست با بتول عاصمی که از خویشاوندان او بود ازدواج کند. محسن قصد داشت تا خاندان اشتهاردی را که نام خانوادگی او بود، بزرگ کند. ازدواج با بتول برای او فرزندی نداشت. اما محسن بسیار علاقهمند بود تا خانوادهای بزرگ تشکیل دهد. او تصمیم داشت تا زندگی موفق کاری خود را در حوزه خصوصی هم تکرار کند. بتول به او توصیه میکند تا با یکی ازدختران جوان خانواده خود ازدواج کند. بتول عاصمی تصمیم داشت تا با ازدواجی اینگونه پایههای زندگی خود و محسن را قوی تر از گذشته کند. فرزانه سیمنپور 15 سال بیشتر نداشت که به عقد محسن در آمد. این بخش زندگی محسن شباهتی بیاندازه به یکی از کارکترهای ماندگار سینمای ایران در دهه 70 داشت. سوژه اول فیلم «هنرپیشه» شباهتی با محسن آزمایش یافتهبود. اما محصول ازدواج محسن و فرزانه، سه فرزند میشود. مژگان در سال 1340 به دنیا آمد. نادی در سال 1344 متولد شد و همچنین نازنین در سال 1349 به جمع فرزندان محسن افزودهشد.
زندگی اجتماعی
آزمایش از سال 1330 در مناقصههای شهرداری تهران در رابطه با لولهکشی آب شرکت کرده و چندین کار بزرگ را دریافت و به پایان رساند. او از اواسط دهه 30 در شرق تهران در کارگاهی به ساختن صندلی، مبل و آبکاری فلزات پرداخت. این کارگاه در سال 1336 در یک آتشسوزی، که آزمایش آن را «عمدی» توصیف میکرد نابود شد و سپس آنجا را به آقای جعفر بزرگی موسس کارخانه کارخانه تولیدی صنعتی بی ام گاز فروخت. پس از این ماجرا او در تهراننو به تاریخ 16 اسفند 1337 در محل کارخانه قدیمی، کارخانه صنعتی آزمایش را بنیان نهاد و تا سال 1358 مدیریت آن را در اختیار داشت.
شرکتی که محسن آزمایش به ثبت رسانده بود، سرمایهای برابر با 30 میلیون ریال داشت. اما با رشد و توسعه کار، سرمایه شرکت در سال 1347 به 200 میلیون ریال افزایش یافت. در این سال پیشبینی فروش محصولات شرکت 1 میلیارد ریال بود. بعد از چند سال، وی زمینی به مساحت 185 هزار متر در کیلومتر 10 جاده آبعلی، سه راه آزمایش خریداری کرد و کارخانهای بنا نهاد. در این کارخانه چندین نوع یخچال، کولر، آبگرمکن، تختخواب فلزی، بخاری و اجاق گاز تولید میشد. کمکم زیربنای کارخانه از 2 هزار متر در سالهای آغازین، به 73 هزار متر در اواسط سالهای دهه پنجاه رسید.
آزمایش به کارگران حقوقی چند درصد بیشتر از حد رایج میپرداخت و مدیران کارخانه از مزایای ویژهای چون وام مسکن، کمک هزینه ازدواج، یارانه خودرو و غیره برخوردار بودند. آزمایش در ساوه و مرودشت نیز شعبههای تولید به راه انداخته بود.
در سال 1358 کارخانههای آزمایش مشمول بند ج قانون حفاظت صنایع ایران شدند و محسن آزمایش یک سال پس از ملی شدن (مصادره) در سال 1360 دارایی اش به سوئیس مهاجرت کرد. پس از چند سال، سایر نهادهای دولتی و شبه دولتی مثل سازمان خصوصیسازی و صندوق بازنشستگی از سهام داران بزرگ شرکت شدند. فعالیتهای تولیدی شرکت تا اوایل سال 1380 تا حدی رونق داشت و کالاهای جدیدی مانند یخچال ساید بای ساید و فریزر بدون برفک و تلویزیون به محصولات شرکت اضافه شدند.
در همین سالها مجموعه آزمایش از طریق بورس به بخش خصوصی واگذار شد (چه کسی؟). در آن زمان زیان انباشته شرکت حدود 12٫5 میلیارد تومان بود. همچنین قیمت هر سهم از شرکت 160 تومان بود که ارزش کل شرکت را برابر 35 میلیارد تومان نشان میداد. در سال 1388 به دلیل بدهیهای فراوان تعداد کارکنان واحد مرودشت آزمایش، از 1400 نفر به 160 نفر کاهش یافت و کارخانه به حالت نیمه تعطیل درآمد و نهایتاً پس مدت کمی به شکل تعطیل گشت. برخی کارشناسان مهمترین دلیل تعطیلی آزمایش را عدم مدیریت صحیح این کارخانه پس از مصادرۀ آن و رفتن مدیریت اولیه میدانند.