کد خبر: 3348
پنجشنبه 9 فروردین 1403 - 12:02
پنجشنبه 9 فروردین 1403 - 12:02

بیوگرافی و زندگینامۀ شهید محسن فخری‌زادۀ مهابادی، فیزیکدان هسته‌ای ایران

بیوگرافی و زندگینامۀ شهید محسن فخری‌زادۀ مهابادی، فیزیکدان هسته‌ای ایران

سوفیانیوز: شهید فخری‌زاده‌، دانشمند برجسته هسته‌ای و دفاعی کشور و عنصر علمی کم‌نظیر، در سال 1336 در شهر مقدس قم دیده به جهان هستی گشود.



خلاصه بیوگرافی


نام : محسن

نام خانوادگی : فخری‌زادۀ مهابادی

تاریخ تولد : 1336

تحصیلات : کارشناسی ارشد فیزیک هسته‌ای

محل تولد: قم

ملیت: ایرانی

پیشه: فیزیکدان هسته‌ای

همسر: صدیقه قاسمی

فرزندان: 3

وفات: 7 آذر 1399

شهید فخری زاده

زندگی شخصی و خانواده

شهید محسن فخری زاده مهابادی با نام مستعار دکتر حسن محسنی به سال 1336 در شهر قم دیده به جهان گشود.

شهید فخری زاده

تحصیلات


شهید فخری‌زاده، دارای تحصیلات کارشناسی ارشد فیزیک هسته‌ای بود که از سال 1992 بعنوان عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه امام حسین (علیه‌السّلام) و سپس رئیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر انتخاب شد.
وی از ابتدای تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عضویت آن در آمد و با تشکیل واحد تحقیقات ویژه اتمی در سال 1983 در مرکز تحقیقات سپاه پاسداران، فخری‌زاده از همان ابتدای تشکیل در این مرکز فعالیت خود را شروع کرد.

شهید فخری زاده

شهید فخری زاده

زندگی اجتماعی


مهندس فخری‌زاده به عنوان دانشمند ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک (PHRC)، به تاریخ 24 مارس 2007 میلادی، در فهرست تحریم‌شدگان ایرانی توسط شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت.
وی تا لحظه شهادت، رئیس سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی (سپند) بود و در رشد و تعالی قدرت علمی و تحقیقاتی ایران اسلامی تلاش و مجاهدت بسیار نمود. نام محسن فخری‌زاده به عنوان یکی از پنج شخصیت ایرانی که در فهرست 500 نفره قدرتمندترین افراد جهان که از سوی نشریه آمریکایی فارین پالیسی منتشر شده است.

از آنجا که وزارت دفاع ایران در جریان همه‌گیری بیماری کرونا در ایران به همکاری با وزارت بهداشت برای ساخت تجهیزات لازم از جمله کیت تشخیص بیماری و همچنین واکسن بیماری کرونا پرداخته بود، شهید فخری‌زاده در جریان مقابله با همه‌گیری بیماری کرونا نقش مهمی داشته است.

شهید فخری‌زاده که با نام آقای محسنی معروف بود، پدر برنامه هسته ای ایران در رسانه‌های غربی شناخته می‌شد.

شهید محسن فخری‌زاده، پس از عمری مجاهدت و تلاش خستگی‌ناپذیر در صحنه‌های علمی و دفاعی کشور، سرانجام در بعداز ظهر روز جمعه به تاریخ 7 آذر 1399 در یک عملیات تروریستی در آبسرد دماوند، به وسیله انفجار و شلیک، مورد سوءقصد قرار گرفت و به درجه رفیع شهادت نائل آمد. در جریان این عملیات تروریستی، خودرو حامل ایشان مورد حمله قرار گرفت و در جریان درگیری تیم حفاظت ایشان با تروریست‌ها، آقای فخری‌زاده به شدت مجروح شد و به بیمارستان منتقل گردید اما تلاش تیم پزشکی برای احیاء ایشان موفق نبود و این مدیر خدوم و دانشمند به دیدار معبود شتافت.

جزئیات ترور شهید محسن فخری‌زاده

براساس آنچه در خبرگزاری فارس منتشر شد، جزئیات ترور این شهید بدین شرح است:

ماشین ضدگلوله حامل شهید محسن فخری زاده و همسر وی، صبح جمعه به همراه 3 ماشین تیم حفاظت از شهر رستمکلای مازندران به سمت آبسرد دماوند حرکت می‌کند.

ماشین پیشرو تیم حفاظت چند کیلومتر مانده به محل حادثه، اسکورت را برای چک و خنثی محل مقصد ترک می‌کند.

در همین لحظات، صدای ناشی از اصابت چند گلوله به ماشین، موجب جلب توجه دکتر فخری‌زاده و متوقف کردن ماشین می‌شود. فخری‌زاده به تصور اینکه صدا ناشی از برخورد با مانع خارجی یا اشکال در موتور خودرو بوده از ماشین پیاده می‌شود.

در همین لحظه از خودرو نیسانی که در فاصله 150 متری ماشین شهید متوقف بوده، از یک دستگاه تیربار اتوماتیک کنترل از راه دور، شلیک‌های متعددی به سمت شهید صورت می‌گیرد. دو گلوله به پهلو و یک گلوله به پشت شهید برخورد می‌کند که منجر به قطع نخاع وی می‌گردد.

در این اثنا سرتیم حفاظت بدن خود را حائل پیکر شهید می‌کند و چند تیر نیز به بدن وی اصابت می‌کند. لحظاتی بعد همان نیسان متوقف شده نیز منفجر می‌شود.

پیکر مجروح شهید به درمانگاه و از آنجا با بالگرد به بیمارستانی در تهران منتقل می‌شود که متاسفانه بعد از مدتی به شهادت می‌رسد.

وصیت‌نامه شهید محسن فخری‌زاده

حامد فخری‌زاده در مراسم بزرگداشت پدرش، وی را شهید اهل قلم معرفی کرد و بیان کرد که پدرش به تولید علم و اندیشه و ورود جوانان به این عرصه سفارش می‌کرد و این راه را عامل سربلندی و موفقیت ایران می‌دانست.

پسر شهید فخری‌زاده اظهار داشت که بهترین وصیت پدرم به ما، دوستان و همکارانش امر به خدمت صادقانه بود.

وی گفت که موفقیت محسن فخری‌زاده در بخش معرفتی زندگی‌اش، مربوط به در هم آمیختن علم، عرفان و فلسفه و به کارگیری آن در مسائل مختلف زندگی و در بخش اخلاقی زندگی‌اش مربوط به دعای مادر، خدمت به خانواده و تواضع ایشان بود و از توصیه‌های شهید بزرگوار این بود که به خانواده خدمت کنید تا همیشه در زندگی موفق شوید.

شهید فخری زاده