مشاور حقوقی سوفیانیوز؛ قسمت 26 / اگه موقع بیت کوین خریدن، کلاه سرت رفته این مطلب برای توئه!

سوفیانیوز: یکی از موضوعاتی که هنوز قوانین صریح و روشنی برای آن در کشور وجود ندارد، حوزه رمزارزهاست و همین امر دغدغه ایجاد مشکلات حقوقی برای مردم را بیشتر میکند. در حال حاضر در مورد معامله رمزارزها و خریدوفروش ارز دیجیتال در ایران، بهصورت رسمی، قانونی اختصاصی وجود ندارد...
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، رمزارزها بدون نیاز به واسطه، بهصورت آنی و در تمام ساعات شبانهروز و با کمترین هزینه، قابل استفادهاند و ساخت، عرضه و قیمتگذاری آنها تحت نظارت هیج مرجع رسمی داخلی و بینالمللی نیست. ویژگیهایی همچون گمنامی کاربران در فضای معاملات رمزارزی، جابجایی مبالغ هنگفت بدون نظارت و امکان ارتکاب اعمال مجرمانه بدون نگرانی و وجود خلاهای قانونی موجب شده تا این فضا برای مجرمان جذابتر شده و بتوانند با استفاده از ناآگاهی مردم، آنها را قربانی منافع خود کنند. به همین سبب، یکی از جرایم نوظهور کشور در یک دهه اخیر، جرایم مرتبط با رمزارزهاست. تمایل مردم به سرمایهگذاری با کسب درآمد و سود هنگفت در کوتاهمدت، باعث شده تا مجرمان از این فرصت سوءاستفاده کنند و به سمت جرایم ارزهای دیجیتال تمایل پیدا کنند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، از همان سال ابتدایی تصدی بر ریاست قوه قضاییه به اهمیت این موضوع توجه داشته و در مورد آینده رمزارزها ابراز نگرانی کرده است. رئیس عدلیه در جلسه شورایعالی قوه قضاییه (چهارم بهمن 1400) موضوع «رمزارزها» و خطراتی که ممکن است از این ناحیه در آینده داراییهای مردم را تهدید کند، مورد تاکید قرارداده و دادستان کل کشور و سازمان بازرسی را مأمور کرد تا از بانک مرکزی بخواهند هرچه زودتر در قبال مسئله رمزارزها و تشریح وظایف دستگاههای مختلف در این رابطه شفافسازی کند.
پیگیری رئیس دستگاه قضا محدود به آن زمان نبوده و در 27 مرداد 1403 نیز در مورد رمزارزها و پروندههای کثیرالشاکی مرتبط با این قضیه ضمن بیان این امر که پروندههای کثیرالشاکی مرتبط با رمزارزها میتواند واجد تبعات جدی اقتصادی و اجتماعی باشد، گفت: ممکن است تعداد این پروندهها رو بهفزونی رود؛ لذا ضروری است آگاهیبخشی و اطلاعرسانی به عموم مردم درمورد تبعات و آسیبهای فعالیت و سرمایهگذاری در این حوزههای پرریسک و فاقد تضمین، بیش از پیش در دستور کار قرار گیرد.
همچنین رئیس عدلیه طی سخنانی در نشست شورایعالی قوه قضاییه (29 مرداد)، با اشاره به بازدید خود از مجتمع قضایی تخصصی ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی و مواجهه با چند پرونده مرتبط با رمزارزها، اظهار کرد: مقوله رمزارزها از جمله مقولات جدی است که هم میتواند مورد سوءاستفاده عناصر مُفسد و کلاهبردار قرار گیرد و هم در شرایطی میتواند مورد استفاده مطلوب و نافع قرار گیرد؛ ولکن در این مقوله ما با خلاء قانونی و اطلاعرسانی و آگاهیبخشی ناکافی مواجهایم.
در همین راستا رئیس عدلیه به معاون اول قوه قضاییه دستور داد با برگزاری جلساتی با بخشهای ذیربط از جمله بانک مرکزی، و همکاری معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه، {در حوزههای مرتبط با مسئولیتهای دستگاه قضا} تمهیداتی را در قبال قضیه رمزارزها اتخاذ کنند تا جلوی متضرر شدن مردم و احیاناً تاثیرگذاری سوء بر موضوعات پولی کشور گرفته شود. اهمیت این موضوع به حدی بوده که سند تحول و تعالی قوه قضاییه (ابلاغی 1403) نیز به آن پرداخته و یکی از راهکارهای صیانت از امنیت روانی مردم در فضای مجازی، رصد هوشمند و کشف الگوهای جرایم فضای مجازی مانند خرید و فروش غیرقانونی رمزارز، در نظر گرفته شده است. در همین راستا، قوه قضاییه با همکاری ضابطان بهصورت مستمر در فضای مجازی رصد لازم را انجام میدهد تا در صورت مشاهده موارد کلاهبرداری در حوزه رمزارز به موقع اقدامات بازدارنده و پیشگیرانه داشته باشد.
آیا خرید و فروش رمز ارز در ایران قانونی است؟
هرچند قوانین ایران، رسما خرید و فروش ارزهای رمزنگاری شده را جرم اعلام نکرده است، اما جواز قانونی معامله آن نیز در هالهای از ابهام است. باتوجه به اینکه، ارزهای دیجیتال، تحت مالکیت و کنترل هیچ دولت و نهاد خاصی قرار ندارند، توسط هر شخصی از هرجایی، قابلیت مالکیت و معامله دارند آشنایی با قوانین مربوطه، میتواند دیدگاه شفافتری نسبت به معامله این ارزها به افراد بدهد.
برخی برای غیرقانونی دانستن معاملههای رمزارزی به بند ج ماده 2 قانون پولی و بانکی مصوب 1351 استناد میکنند این ماده مقرر میدارد: تعهد پرداخت هرگونه دین و یا بدهی فقط به پول رایج کشور انجام پذیر است، مگر آنکه با رعایت مقررات ارزی، ترتیب دیگری بین بدهکار و بستانکار داده شده باشد. در حالیکه اگر رمزارز به عنوان یک دارایی دیجیتال (نه پول در معنای خاص خود) در نظر گرفته شود، تعارضی بین قانون مذکور و مبادله رمزارز وجود ندارد. از سوی دیگر، بر اساس مصوبه هیئت وزیران (1398/05/06): استفاده از رمزارزها صرفاً با قبول مسئولیت خطرپذیری (ریسک) از سوی متعاملین صورت میگیرد. همچنین قوانین داخلی موجود در حوزه استخراج رمزارز نیز نشان میدهد که جواز این دارایی موضوعی انکارناپذیر برای مراجع قانونگذاری در ایران است. طبق مصوبه مذکور، استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) با أخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است.
هرچند مراجع قانونگذاری به جهت ماهیت این دارایی هنوز در شناسایی حقوقی آن موضع روشنی اتخاذ نکردهاند؛ اما تردید در این موضوع، موجب میشود که در این مورد به اصل اباحه رجوع شود، به این معنی که وقتی قانونی برای غیرمشروع بودن آن وجود ندارد، اصل بر مباح بودن معامله رمزارزهاست.
روند قانونگذاری ماینینگ و معامله ارز دیجیتال در ایران
تجارت و مالکیت ارزهای دیجیتال به دلیل نگرانیهای مربوط به پولشویی و تأمین مالی تروریسم در سال 96 و 97 ممنوع اعلام شد و تمام مؤسسات مالی ایرانی مانند: بانکها، صرافیهای زیر نظر بانک مرکزی و سایر مراکز اصلی مالی از کارکردن با ارزهای دیجیتال یا تبلیغ آن به هر نحوی منع شدند.
بانک مرکزی در سیامین جلسه شورایعالی مبارزه با پولشویی (9 آذر 1396) بهطور رسمی همه مؤسسات مالی را از کار با ارزهای دیجیتال منع کرد. همچنین بانک مرکزی در اردیبهشت سال 97، طی یک اعلامیه رسمی، خرید و فروش بیتکوین در ایران را ممنوع اعلام کرد. در این اطلاعیه بیان شد: از آنجا که ماهیت ارزهای مجازی، این ارزها را به ابزاری برای پولشویی، تامین مالی تروریسم و بهطور کلی جابجایی پول بین مجرمان تبدیل میکند، ممنوعیت بهکار گیری این ارزها به بانکها ابلاغ شده است.
همچنین، بر اساس اطلاعیه بانک مرکزی در سال 1398، تشکیل و فعالیت اشخاص برای ایجاد و اداره شبکه پولی و پرداخت مبتنی بر فناوری زنجیره بلوک، از نظر این بانک، غیرمجاز محسوب شده و بانک مرکزی حق پیگرد قانونی اشخاصی که با نادیده گرفتن مقررات، شبکهای ایجاد و آن را تبلیغ میکردند را برای خود محفوظ میدانست.
اما در سال 2019 باتوجه به مشکلاتی که به دلیل تحریمها ایجاد شد، دولت شروع به لغو محدودیتها در این زمینه کرد. بعد از آن، قانون ارز دیجیتال در ایران تغییر کرد؛ آییننامه اجرایی استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاری شده (1398/5/13) ابلاغ و مالکیت و استخراج ارز دیجیتال در ایران با اخذ مجوز از وزارت صمت، قانونی شد، اما همچنان استفاده از رمزارزها بهعنوان یک سیستم پرداخت ممنوع بود.
مطابق این آییننامه، استفاده از رمزارزها صرفاً با قبول مسئولیت خطرپذیری (ریسک) از سوی متعاملین انجام شده و مشمول حمایت و ضمانت دولت و نظام بانکی نبوده و استفاده از آن در مبادلات داخل کشور مجاز نیست. همچنین طبق بند 2 این مصوبه، استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاریشده رمزارزها (ماینینگ) با اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز است. مفاد این مصوبه دلالت بر این امر دارد که، استفاده و خرید و فروش رمزارز مجاز است، اما دولت و نظام بانکی ارزش ذاتی رمزارز را تضمین نمیکند.
در ادامه به موجب ماده 2 آییننامه استخراج رمز داراییها واردات، تولید، فروش و تعمیرات تجهیزات مربوط به استخراج رمزدارایی صرفاً با دریافت مجوز از وزارت صمت و از طریق رویه قانونی تجاری و گمرکی مجاز شد.
به موجب قوانین موجود، افراد میتوانند بر اساس قانون استخراج ارز دیجیتال در ایران، با ثبت شرکت مسئولیت محدود یا سهامی خاص، مجوز ماینینگ را بهنام شرکت خود دریافت کنند. بر اساس ماده 15 دستورالعمل صدور و بهرهبرداری رمزارزها، پروانه بهرهبرداری از استخراج ارز دیجیتال برای متقاضی زمانی صادر میشود که اقدامات لازم جهت ظرفیتسنجی محل و بازدید فنی توسط کارشناسان وزارت صنعت انجام شده باشد.
بهطور کلی در مورد جواز معامله و استفاده از رمزارزها در ایران باید گفت، مستندا به ماده 2 قانون مجازات اسلامی مبنی بر اینکه «هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب میشود.» از آنجاکه در مورد ممنوعیت خرید و فروش ارزهای دیجیتال در کشور قانونی تصویب نشده است، معامله یا خرید و فروش رمزارز در ایران، غیرقانونی نیست و جرم محسوب نمیشود و هرچند در مورد قانونی بودن آن نیز قوانین محکمی وجود ندارد، اما باتوجه به دستورالعملها و مصوبات دولتی استخراج و استفاده از آن تحت ضوابط و شرایط اعلامی مجاز است و با درنظر گرفتن اینکه بر اساس ماده 10 قانون مدنی، اصل بر آزادی قراردادهاست و اشخاص میتوانند با رعایت قوانین و مقررات، هرنوع قراردادی که میخواهند بین خود تنظیم کنند، و با در نظر گرفتن سایر قوانین و مقررات، مانع قانونی برای خرید و فروش رمزارز وجود ندارد.
در حال حاضر ارزهای رمزنگاری شده در صرافیهایی که مقررات را رعایت کردهاند، قابل مبادله است و توسعه کیف پول ارز دیجیتال (Cryptocurrency Wallet) که با نامهای وَلِت یا والت شناخته میشود با در نظرگرفتن مقررات بخش کیف پول رمزارزی، برای اشخاص حقیقی و حقوقی منع قانونی ندارد.
برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با علم و فناوری روی لینک کلیک کنید