سوفیانیوز
سوفیانیوز: مراسم بزرگداشت مولانا همه ساله به عنوان یادبود مولانا جلال الدین محمد بلخی، شاعر و عارف بزرگ قرن هفتم هجری شمسی، برگزار می گردد. در طول برگزاری این مراسم، علاقه مندان به شعر و عرفان از سراسر جهان گرد هم می آیند تا با برنامه های مختلفی شامل سماع، موسیقی و سخنرانی، این ایام را گرامی بدارند.
به گزارش سرویس هنر پایگاه خبری سوفیانیوز، روز بزرگداشت مولوی در ایران به تاریخ 8 مهر (30 سپتامبر) هر سال برگزار میشود. این روز به پاس بزرگداشت مولانا جلالالدین محمد بلخی، شاعر و عارف بزرگ ایرانی، برگزار میگردد. در این روز، مراسم مختلفی در سراسر ایران و سایر نقاط جهان که علاقمندان به مولانا وجود دارند، برگزار میشود. این مراسم شامل نشستهای شعرخوانی، همایشهای علمی، و برنامههای فرهنگی است که به بررسی و تجلیل از آثار و اندیشههای مولانا میپردازد. مولانا که بیشتر با عنوان “مولوی” شناخته میشود، یکی از بزرگترین شاعران و عارفان تاریخ ایران و جهان است و آثار او مانند “مثنوی معنوی” هنوز هم منبع الهام برای بسیاری از انسانها در سراسر جهان است. این روز فرصتی است برای مرور و تأمل بر آموزههای مولانا که به موضوعات عمیق انسانی مانند عشق، وحدت، و خودشناسی پرداخته است.
جلال الدین محمد بلخی که در میان مردم به مولوی، مولانا و رومی شهرت داشت، در روز ششم ماه ربیع الاول سال 604 هجری قمری در شهر بلخ متولد شد. به جرات میتوان گفت مولانا از پرآوازهترین شاعران ایرانی تبار بوده که اشعار و سرودههای زیادی را به زبان فارسی بیان داشته است. نام کامل او «محمد ابن محمد ابن حسین حسینی خطیبی بکری بلخی» بوده که در هنگام زندگی، القابی همچون «جلالالدین»، «خداوندگار» و «مولانا خداوندگار» را بر روی او نهاده بودند. به نظر میرسد از حدود قرن نهم هجری به بعد مردم القاب «مولوی»، «مولانا»، «مولوی رومی» و «ملای رومی» را برای او استفاده میکردند. حتی با توجه به برخی از سرودههای مولوی تخلص او را با عنوان «خاموش» و «خَموش» و «خامُش» ذکر کردهاند. قابل ذکر است زبان مادری مولوی پارسی بوده است.