سوفیانیوز
سوفیانیوز: پولونز از فرشهای نفیس و باستانی ایرانی است که برای پوشش کف، بافته میشده است. کاربرد پنبه و ابریشم، وجود گرههایی از طلا و نقره و استفاده از رنگهای شفاف و روشنی مانند صورتی، سبز و زرد، این قالی زربافت را به یکی از منحصربفردترین فرشها تبدیل کرده است. ویدیویی از فرش پولونز کشف شده در ژاپن را ببینید که در موزۀ لندن نگهداری میشود.
به گزارش پایگاه خبری سوفیانیوز، بافت فرش پولونز که به فرش لهستانی نیز معروف است به دوران صفویه نسبت داده میشود. اولین نمونهها از فرش پولونز که در اروپا برای عموم به نمایش درآمد، انواعی بودند که به سفارش پادشاه لهستان بافته شده بودند و نشان اشرافی وی بر روی آنها نقش بسته بود. این موضوع، گمانههایی را در مورد تعلق این فرش به کشور لهستان پدید آورد. اما بررسیهای بعدی و وجود پرزهای ابریشمی و نقشهای برجسته آن ثابت کرد که بافت این فرش در زمان شاه عباس صفوی و در اواخر قرن شانزدهم و اوایل قرن هفدهم در سرزمین پارس آغاز شده است. با این حال، این نام همچنان بر روی این فرش باقی ماند و هنوز هم دویست گونه از آن به اسم پولونز شناخته میشوند. واقعیت این است که این فرشها که با عنوان” محصولات کارخانههای درباری” نیز معروفند، در ایران بافته و با تعداد بالا صادر شدند. برخی از آنها به دستور شاه ایران و از سوی سفرای ایرانی به فرمانروایان اروپایی اهدا و تعدادی نیز به سفارش اروپاییان بافته شدند. بنا بر مستندات، حدود 300 نوع از این فرش در دوره صفویان و به ویژه شاه عباس بافته شده است که هم اکنون تعدادی از آنها در موزههای ” رزیدنس (Residence)” مونیخ و موزه ” قلعه روزن برگ (Rosenborg)” کپنهاک نگهداری میشوند. به علاوه، شاه عباس چهار تخته از این فرش را به مرقد حضرت علی اهدا کرده است که از آن میان، یک تخته در موزه فرش ایرانی نجف موجود است.
پولونز از طرحهای قدیمی فرشهای ایرانی الگو برداری میکند اما پرزهای ابریشمی آن که با طرحهای برجسته طلا و نقره مشخص میشود به همراه رنگهای زنده به کار رفته در آن، تفاوت این فرش با انواع قدیمیتر را تأیید میکند. تداخل رنگ- های نارنجی، سبز، قرمز، زرد و قهوهای بر روی یک زمینه برجسته طلایی و نقرهای، فضای جذابی را در الگوی فرش ایجاد مینماید. همچنین، وجود گلهایی که با ساقههای پربرگ آراسته شدهاند و نقشهایی از درختان نخل، زیبایی آن را دوچندان کردهاند. غنا و ظرافت فرشهای پولونز حاکی از ثروت سرشار دربار ایران و علاقه اروپاییان به سبک باروک (Baroque) یا تزئینات پیچیده و خطوط منحنی میباشد.