کد خبر: 13396
پنجشنبه 6 دی 1403 - 08:37
پنجشنبه 6 دی 1403 - 08:37

آئین تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید "دانشگاه تبریز" با حضور مشاور وزیر علوم برگزار شد

آئین تکریم و معارفه روسای پیشین و جدید "دانشگاه تبریز" با حضور مشاور وزیر علوم برگزار شد

سوفیانیوز: آئین تکریم دکتر نصراله‌زاده رئیس سابق دانشگاه تبریز و معارفه‌ دکتر اعلمی سرپرست جدید دانشگاه تبریز با حضور مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و مدیرکل حوزه‌ وزارتی وزارت عتف، استاندار آذربایجان شرقی، جمعی از اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه تبریز در تالار وحدت این دانشگاه برگزار شد.

به گزارش سرویس خبر پایگاه خبری سوفیانیوز به نقل از دانشگاه تبریز؛ حجت الاسلام و المسلمین محمد انوری مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آذربایجان شرقی، در ابتدای این آیین، دانشگاه تبریز را به‌جهت قدمت، عظمت و رتبه علمی جزو دانشگاه‌های کم‌نظیر کشور عنوان کرد و گفت: دانشگاه تبریز همواره در طول تاریخ تاثیرگذار و پیشرفت آفرین بوده است که به آن افتخار می‌کنیم.

وی، بزرگ‌ترین سرمایه دانشگاه تبریز را سرمایه انسانی دانست و افزود: اساتیدی که روزی در این دانشگاه دانشجو بودند و امروز جزو گنجینه‌های کشور به حساب می‌آیند، نیز، کارکنان شریف و دانشجویانی که دوران طلایی خود را در این مجموعه سپری می‌کنند، بزرگ‌ترین سرمایه دانشگاه تبریز هستند.

حجت الاسلام و المسلمین انوری با تأکید بر ضرورت تکریم انسان‌ها و مخصوصا خادمین خانواده بزرگ دانشگاه تبریز، خاطرنشان کرد: خداوند متعال خود انسان را مورد تکریم قرار داده و لذا تکریم انسان‌ها وظیفه‌ ما است. بنابراین هر مسئول باید با اخلاق کریمه، صداقت و کرامت با دیگران برخورد کند و در این راستا هر انسانی با خدمت متقابل روبرو شود، ارج نهاده می‌شود.

وی با اشاره به شهادت 22 تن از دانشجویان دانشگاه تبریز که در حین ساخت تجهیزات جنگی در کارگاه فنی دانشگاه بر اثر حمله‌ هوایی رژیم بعثی به شهادت رسیدند، گفت: این دانشجویان جان خود را فدای انقلاب کردند و امروز نیز هرکدام از اساتید، کارکنان و دانشجویان به وظیفه‌ خود عمل کنند، در واقع در مسیری قدم گذاشته‌اند که شهدا با خون خود آن مسیر را باز کردند.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آذربایجان شرقی ضمن تقدیر از خدمات دکتر نصراله‌زاده رئیس سابق دانشگاه تبریز، تدین، صداقت، دلسوزی و تجربه را از جمله ویژگی‎های شخصیتی دکتر اعلمی سرپرست جدید دانشگاه تبریز عنوان کرد و افزود: ما شناخت خوبی از دکتر اعلمی به‌دلیل حضور در مسئولیت‌های مختلف دانشگاه داریم و امیدواریم با هیأت رئیسه جدید روز‌های خوبی را در دانشگاه تبریز شاهد باشیم.

وی، خطاب به اساتید، کارکنان و دانشجویان حاضر در این مراسم گفت: همه‌ ما باید کمک به دکتر اعلمی را برخود فرض بدانیم و تمام و کمال از هیأت رئیسه جدید دانشگاه تبریز حمایت کنیم. چراکه اگر قسمت‌های دانشگاه یاریگر رئیس دانشگاه نباشند، هیچ‌کاری نمی‌توان انجام داد و ما حتما باید در راستای فتح قله‌های بلند، همراه هیأت رئیسه و رئیس جدید دانشگاه باشیم.

نائب رئیس بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز نیز گفت: دانشگاه تبریز میراث‌دار ربع رشیدی است و اقداماتی که در این دانشگاه انجام شده و شهدایی که از این دانشگاه تقدیم انقلاب شده است، دانشگاه تبریز را جزو استثنائات قرار داده است.

سعید جلالی ادامه داد: بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز که ساختار آن براساس حوزه‌ سرمایه اجتماعی است، سال 1397 و با پیگیری‌های دکتر پورمحمدی رئیس وقت دانشگاه تشکیل یافت و ما سعی کردیم در این مدت، ماهیت کار خیر را بازتعریف کنیم.

وی خاطرنشان کرد: ما بر این باور هستیم که کار خیر صرفا در خرید جهزیه، کمک معیشتی به خانواده‌های بی‌بضاعت و ... خلاصه نشده و حمایت از یک پایان‌نامه دانشجویی به مراتب ارزشمند و موثرتر است.

نائب رئیس بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز یادآور شد: اقدامات انجام شده در وزارت علوم در خصوص ارتباط با خیّرین آموزش عالی نشان دهنده کوتاه شدن فاصله بین دانشگاه و جامعه است و در واقع یک چراغ راهی از سوی وزارت به سمت خیّرین نشان داده شده است.

مدیر انتشارات ستوده تبریز همچنین اظهار کرد: اکنون دانشگاه تبریز سه نسل فارغ التحصیل دارد و آنچه که حائز اهمیت است، بحث دعوت از سرمایه اجتماعی برای مشارکت در پروژه‌هایی مانند خوابگاه متأهلی است.

عضو هیئات امنای بنیاد حامیان علم و فناوری وزارت عتف در خاتمه با تاکید بر حمایت کامل بنیاد حامیان و مجمع خیّرین دانشگاه تبریز از دکتر اعلمی در مسئولیت جدید خود گفت: ما در موضوعات مهمی همچون آب، هوش مصنوعی، محیط زیست و انرژی و همچنین از ایده‌های نورآورانه‌ دانشجویان که مورد تأیید پارک علم و فناوری باشد، حمایت می‌کنیم.

استاندار آذربایجان شرقی نیز در ادامه مراسم طی سخنانی گفت: در جهان امروز آشکار و مبرهن است که دانشگاه به‌عنوان یک نهاد مدنی و مولد دانش، فرهنگ و فناوری نقش بی بدیلی را ‌در توسعه پایدار جوامع ایفا می‌کند.

دکتر بهرام سرمست ادامه داد: این یک امر بدیهی و مسلم است، اما بدون التزام به لوازم آن، شعاری بیش نخواهد بود.

نماینده عالی دولت در استان اضافه کرد: سهم دانشگاه در مدیریت و تصمیم‌گیری اگر توام با باورمندی به علم و دانش نباشد، در واقع یک هدف‌گذاری مهمل خواهد بود.

استاندار آذربایجان شرقی تاکید کرد: ما برای الزام این موضوع و پاسداشت جایگاه و حرمت دانشگاه، بایستی به بایدها و نبایدهایی توجه داشته باشیم.

وی با تاکید بر لزوم توسعه زیرساخت‌های فیزیکی و فناوری در دانشگاه‌ها، گفت: ما امروز با دانشگاه‌های نسل پنجم و ششم مواجه هستیم و پیشرفت‌های دانشگاهی مستلزم ایجاد زیرساخت‌های مدرن، بروز و کارآمد است.

دکتر سرمست خاطرنشان کرد: دانشگاه باید به‌عنوان قطب تولید و دانش عمل کند که این امر نیازمند تامین منابع مالی پایدار برای تحقیقات بنیادین و کاربری و گسترش همکاری‌های بین‌المللی با موسسات معتبر و ارتقاء فرهنگ انتشار علمی از طریق ارائه تسهیلات برای چاپ مقالات و ژورنال‌های معتبر در پایگاه‌های استنادی است.

استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه جذب و نگهداشت نخبگان علمی از ضروریات است، ادامه داد: این آفتی است که دامنگیر مراجع دانشگاهی شده و هر چقدر که اعتبار دانشگاه‌های ما بالاتر می رود، میزان مهاجرت نخبگان به سمت دانشگاه‌های خارج از کشور بیشتر می‌شود. ما برای مدیریت نخبگان به فرایند شناسایی، جذب و نگهداشت آنان نیاز داریم و این موضوع یک درد مزمن و تاریخی است که جوامع ما به آن مبتلا شده‌اند. بطوریکه ما هزینه می‌کنیم اما نخبگان ما بهره دهی خود را در آن سوی مرزها انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: ما نیازمند تدوین و اجرای برنامه‌های استراتژیک مبتنی بر تعریف مجموعه‌ای از چشم انداز‌ها و مدل‌های مبتنی بر «swot» در ارتباط با محیط و ظرفیت‌های دانشگاه‌ها هستیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور گفت: ما باید تهدیدها و فرصت‌ها را در رابطه با مراکز علمی و دانشگاهی، شناسایی کرده و در قبال تحلیل‌های قاعده مند به یک فرصت‌سازی برسیم.

وی با تاکید بر اینکه تقویت ارتباط بین دانشگاه و صنعت موضوع دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد، ادامه داد: ایجاد هم‌افزایی متقابل بین مراکز دانشگاهی و صنعتی یک ضرورت است، اما اینکه هر کدام از این مراکز در عمل چقدر همگرا کار کنند خود موضوع مهمی است که متاسفانه نه دانشگاه‌های ما متناسب با بازار کار و صنعت، جذب دانشجو شده و نه مراکز صنعتی ما خود را نیازمند یافته‌های نوآورانه و فناورانه دانشگاه‌ها می‌دانند.

دکتر سرمست با بیان اینکه در منظومه فکری و مدیریتی استان، اعتقاد راسخی بر پاسداری از استقلال نسبی و علمی دانشگاه‌ها وجود دارد، گفت: دانشگاه نهادی متفاوت از سایر نهادهای اجرایی است که تولید فکر می‌کند و بر این اساس باید یک فضای آزاد برای تضارب اندیشه‌ها و انتقادات داشته باشد؛ یعنی تولید همزمان ایده و اندیشه و نظریه‌های کاربردی برای مشارکت در فرایند تصمیم گیری بدون اینکه سایه نهادهای امنیتی و انتظامی بر دانشگاه ها مستولی شود.

استاندار آذربایجان شرقی افزود: ما معتقدیم قوه عاقله و حافظه جانبی مدیریت استان در اختیار دانشگاه‌ها است و این دانشگاه‌ها هستند که به ما فکر و ایده می‌دهند و هر دانشگاه یک مساله از مسائل بنیادین استان را در دستور کار مطالعاتی خود قرار دهد.

استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: همزمان که مدیریت اجرایی استان در امر پر بار کردن دانشگاه‌ها وظیفه دارد، دانشگاه نیز باید مسئولیت‌پذیری در امر اجتماعی را برای خود تعریف کند.

وی، به وضعیت رفاهی دانشگاه‌ها نیز اشاره کرد و گفت: بهبود رفاه اعضای هیئت علمی، دانشجویان و کارکنان موضوعی است که در دانشگاه‌های ما مورد غفلت قرار گرفته و مدیریت استان بنا دارد در امر مولدسازی و بسته‌های حمایتی، در کنار وسع و توانایی خود در مدیریت اجرایی، از ظرفیت حامیان علم و فناوری در جهت حمایت از تحقیقات و یافته های دانشگاهی استفاده کند.

وی در خصوص تغییر مدیریتی در دانشگاه تبریز نیز گفت: این تغییر و انتصاب، برخلاف سایر نهادهای دولتی، یک فرایند و روند ویژه ای را طی کرده و معیاری که در این میان دارای اهمیت بود، دارا بودن پایه علمی و دانش قابل قبول برای اساتید بود که دکتر اعلمی، جامع این شرایط هستند و معیار دیگر برای انتخاب رئیس دانشگاه، مورد اجماع نخبگان و تشکل‌های دانشگاه بود و همچنین اتفاق نظر بین روسای قبلی نیز معیار دیگر در راستای انتخاب رییس جدید دانشگاه بود.

استاندار آذربایجان شرقی درپایان با قدردانی از زحمات دکتر نصرالله زاده در دوران تصدی ریاست دانشگاه تبریز گفت: من معتقدم یکی دیگر از امتیازات و معیارهای انتخاب دکتر اعلمی این بود که ایشان نزدیک ترین فرد به دکتر نصراله‌زاده به لحاظ فکری است.

رئیس سابق دانشگاه تبریز نیز در این مراسم تمام دستاوردهای خود را مدیون زحمات و تلاش‌های اساتید، کارکنان و کارمندان و دانشجویان دانست و گفت من هر چه که می‌توانستم برای دانشگاه تبریز انجام بدهم مضایقه نکرده‌ام و دانشگاه تبریز علی رغم تمامی فعالیت‌هایی که تا امروز انجام داده هنوز جای پیشرفت بسیاری دارد و باید به مدیریت جدید دانشگاه در دستیابی به آن کمک کنیم.

دکتر صفر نصراله‌زاده به تشریح عملکرد سه ساله خود پرداخت و ادامه داد: ما در اکثر رتبه بندی‌های بین‌المللی نسبت به سال‌های گذشته پیشرفت چشمگیری داشته‌ایم.

رئیس سابق دانشگاه تبریز از تدوین برنامه راهبردی دانشگاه و تصویب آن در هیات امنا، اجرای پروژه خوابگاه، افتتاح دانشکده میانه، 2 برابر کردن بودجه پژوهشی، ورود اولین بار دانشگاه به نظام رتبه بندی کیواس، کسب رتبه‌های نخست در جشنواره ثریا در 2 سال پیاپی، تشکیل مدرسه اشتغال، توسعه زیست بوم توسعه نوآوری و فناوری و تاسیس پارک علم و فناوری دانشگاه، 740 میلیارد ریال فروش محصولات دانش بنیان در سال گذشته، تهیه طرح توسعه خلعت پوشان، برگزاری لیگ ورزشی دانشجویان دانشگاه‌های استان، دانشگاه برگزیده در بحث انجمنهای علمی، ارتقای رتبه دانشگاه در نظام‌های رتبه بندی مطرح دنیا و برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی و گفتگوی رودررو با دانشجویان در وقایع سال 1401 و برگزاری همایش مهم مجمع خیرین را ازجمله اقدامات خود در دوران تصدی ریاست دانشگاه عنوان کرد.

سرپرست جدید دانشگاه تبریز نیز طی سخنانی اظهار کرد: دانشگاه تبریز با نزدیک به 80 سال سابقه پرافتخار، مهد علم و دانش و پایگاهی برای شکوفایی فرهنگی و اجتماعی بوده است.

دکتر محمدتقی اعلمی افزود: چالش‌ها ومسئولیت‌های پیش روی ما فراوان و شامل بهبود کیفیت آموزشی و پژوهشی، تخصیص و مدیریت بودجه، حل مشکلات رفاهی اساتید و کارکنان، مدیریت مسائل دانشجویی، ارتقای نقش فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه است.

وی با تاکید بر این‌که با همدلی، همت و همکاری همه اعضای خانواده بزرگ دانشگاه تبریز می‌توانیم گام‌های بزرگی جهت تحقق اهداف بلند مدت دانشگاه برداریم، ادامه داد: توجه ویژه به توانمندسازی اساتید، کارکنان و دانشجویان، جذب نخبگان و حفظ اعضای هیات علمی باکیفیت، ایجاد شرایط رقابتی برای جذب و حفظ اساتید برتر، طراحی دوره‌های آموزشی مبتنی بر نیاز بازارکار و تقویت علوم بین رشته ای، تقویت ارتباطات علمی با دانشگاه‌های بین المللی، همکاری‌های علمی، تسهیل و نظام بخشی به جذب دانشجویان خارجی، ارتباط با فارغ التحصیلان، تسهیل و استقبال از ماموریتهای پژوهشی اعضای هیات علمی، تلاش برای افزایش بودجه دانشگاه، بهینه سازی هزینه‌ها برای افزایش بهره وری، جلوگیری از هدررفت منابع و توسعه ارتباط با بخش خصوصی ازجمله برنامه‌های مدیریت جدید دانشگاه است.

استاد دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تبریز همچنین از ایجاد سازمان سرمایه گذاری و توسعه دانشگاه تبریز با ظرفیت قانون جهش تولید دانش بنیان خبر داد و افزود: یکی از مشکلات دانشگاه‌های استان، عدم استفاده از اعتبارات مالیاتی موجود در قانون جهش تولید است که بیش از دو تا سه همت را شامل می‌شود و تا امروز تخصیص نیافته است از این رو امیدواریم با حمایت استاندار محترم آذربایجان شرقی بتوانیم این اعتبار را جذب کنیم.

سرپرست دانشگاه تبریز، تعمیق ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه با هدف کاربردی کردن دانش و ارتقای نقش دانشگاه در حل مسائل جامعه، تسهیل دسترسی به منابع مالی و فرایند تجاری سازی دانش و فناوری، حمایت از فعالیهای فرهنگی و ورزشی، توسعه فضای سبز و بهبود محیط زیست، مهارتهای زندگی دانشجویی و بهبود خدمات مشاوره‌ای، حمایت از فعالیتهای سیاسی و اجتماعی دانشجویان، تسهیل و توسعه کرسیهای ازاداندیشی را از دیگر برنامه‌های خود برشمرد.

وی تاکید کرد: ما نظرات تمامی سلایق دانشگاهی را ارج می‌نهیم و در این راستا، نگاه ما از پایین به بالا خواهد بود و فعالیتهای ما ابتدا در چارچوب نظام و سپس در جهت مصالح دانشگاه و مصالح افراد است.

دکتر سید احمدرضا خضری مشاور وزیر و مدیر کل حوزه وزارتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در آئین تکریم و معارفه رئیس سابق و سرپرست جدید دانشگاه تبریز با اشاره به اینکه دانشگاه تبریز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و کهن‌ترین دانشگاه‌های کشور از جایگاه رفیع و ارزشمندی برخوردار است، اظهار داشت: تربیت هزاران انسان فرهیخته و برجسته و عمل به مسئولیت اجتماعی از افتخارات برجسته دانشگاه تبریز به شمار می‌رود و دانشگاه تبریز مانند سلف خود یعنی ربع رشیدی در جهت گسترش علم و حرکت‌ در مرزهای دانش پیشگام است.

وی ادامه داد: دانشگاه تبریز در رفع نیازهای ملموس و فوری جامعه، حرکت‌سازی و جریان‌سازی و برقراری پیوند میان سنت‌های دیرینه و سنت‌های نوین آموزشی نقش ویژه‌ای داشته است.

دکتر خضری تأکید کرد: از جمله انتظارات جامعه از دانشگاه‌ها این است که بر اصول حرفه‌ای خود پایبند باشند. چراکه اگر ما می‌خواهیم در تراز باشیم، باید استانداردها را رعایت کرده و بدانها پایبند باشیم.

وی با بیان اینکه دانشگاه باید استاد، دانشجو و محصولات علمی تضمین‌ شده‌ ارائه دهد، گفت: دانشگاه باید با شناسایی نیازهای واقعی جامعه، با روزآمد کردن خود، در مرزهای دانش حرکت کند.

مشاور وزیر و مدیر کل حوزه وزارتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: دانشگاه باید با خود مراقبتی و خودارزیابی درونی و سپردن ارزیابی بیرونی به مراجع ذی‌صلاح در راستای شناخت ناترازی‌ها و رفع مشکلات گام بردارد.

وی، با اشاره به اینکه استادان، کارکنان و دانشجویان که مخاطبان اصلی دانشگاه هستند، وضعیت معیشتی مناسبی ندارند، گفت: لازم است دولت محترم و ارکان آن از جمله وزارت عتف و تمامی مسئولان استانی و دانشگاهی و خیّرین گرامی در تامین آسایش و آرامش این عزیزان قدم برداریم.

دکتر خضری تاکید کرد: درست است که فراهم کردن شرایط مطلوب دور از دسترس است، اما دستکم نباید آرایش و آسایش حداقلی‌ از آنها دریغ شود. دانشگاه محل تولید علم و فکر است و ما باید اجازه دهیم استادان و دانشجویان هم کنشگران سیاسی باشند هم به علم و دانش بپردازند اما نباید با رفتارهای خصمانه، دانشگاه را به باشگاه احزاب تبدیل کنیم.
سیاست دولت وفاق نیز این است که استادان و دانشجویان و کارکنان با دیدگاه‌های سیاسی و گرایش‌های مختلف فکری بتوانند در دانشگاه فعالیت داشته و نظرات خود را مطرح کنند.

مشاور وزیر و مدیر کل حوزه وزارتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خاتمه ضمن قدردانی از خدمات دکتر نصراله‌زاده رئیس سابق دانشگاه و تبریک به دکتر اعلمی سرپرست جدید دانشگاه گفت: اخلاق‌مداری و تلاش بی وقفه برای انجام کار از ویژگی های دکتر نصراله‌زاده است. ایشان هرچه که در توان داشتند، پای کار آوردند. همچنانکه دکتر اعلمی با کوله‌باری از تجربه‌ کاری و دانش به یاری خدا و با همراهی همکاران می‌تواند دانشگاه را رو به جلو حرکت دهد.

براساس این گزارش، در پایان این آئین، حکم انتصاب دکتر اعلمی به‌عنوان سرپرست جدید دانشگاه تبریز توسط مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ابلاغ و با اهدای لوح از زحمات دکتر نصراله‌زاده رئیس دانشگاه تبریز، تقدیر شد.

همچنین پیش از آغاز این آئین، مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و مدیرکل حوزه‌ وزارتی وزارت عتف به همراه مسئولان دانشگاهی و استانی با حضور در یادمان شهدای گمنام دانشگاه تبریز، با اهدای گل و قرائت فاتحه به مقام شامخ شهیدان ادای احترام کردند.

برای مطالعۀ مطالب دیگر در حوزۀ اخبار دانشگاهی بر روی لینک کلیک فرمایید