بیوگرافی و زندگینامۀ دکتر غلامحسین شکوهی پدر تعلیم و تربیت ایران/ اولین وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران

سوفیانیوز: غلامحسین شکوهی که با عنوان «پدر علم تعلیم و تربیت ایران» نیز شناخته میشود از مدرسین قدیمی تعلیم و تربیت و نیز اولین وزیر آموزش و پرورش نظام جمهوری اسلامی ایران بود. وی دارای مدرک دکترای علوم تربینی بوده و به موجب سابقه 60 ساله در تعلیم و تربیت و امور پژوهشی، لقب چهره ماندگار تعلیم و تربیت ایران را به خود اختصاص داد.
خلاصه بیوگرافی
نام : غلامحسین
نام خانوادگی : شکوهی
تاریخ تولد : 4 تیر 1305
تحصیلات : دکتری تعلیم و تربیت دانشگاه سوئیس
محل تولد: خوسف بیرجند
محل زندگی: تهران
ملیت: ایرانی
پیشه: استاد دانشگاه تربیت مدرس
همسر: صفرا سره
فرزندان: اطلاعاتی در دست نیست
وفات: 16 اردیبهشت 1398
زندگی شخصی و خانواده
غلامحسین شکوهی در سال 1305 در شهر خوسف بیرجند متولد شد. وی درسال 1311 به مدرسه ای در شهر خوسف رفت. و در سال 1323 با رتبه ممتاز از دانشسرای مقدماتی فارغ التحصیل شد و به روستای خود برای آموزش بچه های روستا بازگشت.
خانم صفرا سره همسر غلامحسین شکوهی، که در کنار وی در سوئیس تحصیلات عالیه را گذرانده بود کتاب «روش فعال کودکستان» را نیز از ایشان به یادگار مانده است . همسر وی یکی از همکلاسیهای دکتر شکوهی بوده است.
تحصیلات
در سال 1327 دیپلم کامل ادبی را اخذ کرد و بعد از گذراندن دوره سربازی در سال 1322 وارد دانشسرای عالی در تهران شد و در سال 1335 در رشته ادبیات فارسی با رتبه اول فارغ التحصیل شد و با بورس تحصیلی و بعد از ازدواج عازم سوئیس شد و در سال 1340 بود که غلامحسین شکوهی در رشته علوم تربیتی مقطع دکتری از دانشگاه ژنو سوئیس فارغ التحصیل شد. وی در سال 1341 به عنوان کارشناسی اداره کل مطالعات و برنامه و سپس ریاست اداره تحقیق و ارزشیابی در سال 1345 به فعالیت پرداخت او همچنین نخستین وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است.
زندگی اجتماعی
غلامحسین شکوهی پس از پایان تحصیلات ابتدایی مدتی را به همکاری با مدیر دبستان سابق خود بنام سید رضا هاشمی پرداخت و حتی گاهی از سوی وی به تدریس مشغول میشد.
غلامحسین شکوهی پس از مدتی تدریس در روستاهای خوسف و گل در سال 1328 به خدمت نظام وظیفه اعزام شد. پس از بازگشت با استفاده از سهمیه معلمان شهرستانی دارای دیپلم کامل به دانشسرای عالی وارد شد. در سال 1380 همکلاس دیرین و همسر او بر اثر سکته قلبی از دنیا رفت. مرگ همسر، موجب شد که او از تدریس و کارهای پژوهشی دست بکشد. دو سال و نیم پس از مرگ همسر، شکوهی سکته خفیف مغزی کرد در نتیجه طرف راست بدن او و نیز تکلم اش مختل شد که با توکل به خدا و فیزیوتراپی و سعی خودش، دوباره قادر به حرف زدن و مطالعه شده است.
در سال 1345 غلامحسین شکوهی با عنوان استادیار به دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران منتقل شد جایی که علاوه بر 27 سال تدریس موفق و سازنده، سال هایی را به کارهای اجرایی از جمله مدیریت گروه و ریاست دانشکده علوم تربیتی پرداخت. شکوهی همچنین نخستین وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است.
پس از استعفا در کنار تدریس دانشگاهی ریاست شورای عالی آموزش و پرورش را برای مدت یک دوره چهارساله بر عهده داشت.
در سال 1365 شکوهی به مدت یک سال برای استفاده از فرصت مطالعاتی به ژنو اعزام شد و در دفتر بین المللی تعلیم و تربیت وابسته به سازمان یونسکو به تحقیق و مطالعه پرداخت.
وی معاونت رئیس دانشکده علوم تربیتی تا سال 1372 بر عهده داشت.
غلامحسین شکوهی از یازده سالگی بطور غیر رسمی به عنوان همکاری با مدیر دبستان ابن حسام گاهی به تدریس می پرداخت . وی در 1323 از دانشسرای مقدماتی بیرجند دیپلم گرفت و در خوسف به تدریس پرداخت. مدتی بعد در روستای گل (در نزدیکی خوسف) به تدریس پرداخت. استاد شکوهی پس از اخذ مدرک دکتری از ژنو ، به ایران برگشت. مدتی را بطور رایگان در تهران به تدریس « روشها» ، « راهنمایی شغلی » پرداخت. مدتی نیز بدلیل بیماری به بیرجند رفت و در دانشگاه بیرجند تدریس نمود. سال 1341 پس از بازگشت از ژنو، شکوهی در وزارت فرهنگ آن زمان در دفتر مطالعات تربیتی که بعد به اداره کل مطالعات و برنامه ها تغییر نام یافت مشغول به کار شد و به تدریج در دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران، تربیت معلم مامازن ورامین و دانشگاه فردوسی مشهد تدریس در حوزه های آموخته اش را آغاز کرد.
در سال 1345 شکوهی با عنوان استادیار و بعد دانشیار و استاد به دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران منتقل شد و به تدریس ادامه داد.
غلامحسین شکوهی در حین تدریس در خوسف و روستای گل ، زبان عربی را آموخت و دیپلم 11 ساله خود را تکمیل نمود.
آثار و تألیفات
1.تالیف تعلیم و تربیت و مراحل ان ، 1362
2. تالیف روانشناسی سال سوم آموزش متوسطه عمومی- اقتصاد و فرهنگ و ادب، 1360
3.تالیف مبانی و اصول آموزش و پرورش، 1372
4. ترجمه در سال 1355، مربیان بزرگ
5.تعلیم وتربیت
6.روش آموختن ریاضیات ویژگی اثر : کتابی است که روشهای جدید ابداعی دکتر شکوهی را در آموزش ریاضی معرفی می نمود.
7.مقاله استفاده از روانشناسی در راهنمایی تحصیلی و شغلی
8.مقاله اسلام و روانشناسی یا روانشناسی اسلامی
9.مقاله امکان تربیت آدمی