سوفیانیوز
سوفیانیوز: فولیک اسید یک ویتامین محلول در آب و فرم مصنوعی فولات است که از ویتامین های خانواده ی B محسوب می شود. انسان ها نیاز دارند تا فولات را از طریق رژیم غذایی دریافت کنند چراکه بدن ما به خودی خود قادر به تولید این ویتامین نمیباشد.
به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، فولیک اسید شکل ساختگی ویتامین B محسوب میشود. اکثر خانمها در دوران بارداری یا قبل از شروع آن بنابر دستور پزشک و با دز مشخصی قرص فولیک اسید استفاده میکنند. این مکمل و قرص میتواند تا حد زیادی سلامت بارداری را تضمین کند.
بدن انسان برای سلامت نگه داشتن بخش مهم خود از جمله سیستم عصبی و خون به ویتامین B نیاز دارد. فولیک اسید نوعی ویتامین B9 است که به روش تزریقی یا خوراکی برای تامین کمبودهای ویتامین خانواده B مصرف میشود. از سال 1998 قانون اضافه کردن این ویتامین به غلات، نان، کلوچهها، آرد، پاستا و بیسکویتها الزامی شد.
کمبود اسیدفولیک
در صورتی که فولات طبیعی یا مکمل اسیدفولیک به اندازه کافی در بدن تولید نشود، نوعی کمخونی به نام مگالوبلاستیک ایجاد خواهد شد. از طرفی کمبود این ویتامین میتواند موجب تولد نوزاد با نقصهای مادرزادی شود.
در ادامه با علائم و نشانههایی آشنا میشوید که میتواند زنگ خطری برای اعلام کمبود فولیک اسید باشد:
خستگی
ضعف شدید
عدم تمرکز کافی
تحریکپذیری
زخمهای دهانی و زبانی
تپش قلب
تغییر رنگ در پوست، مو یا ناخن
تنگی نفس
فواید فولیک اسید
فولیک اسید برای مو
ریزش و سفید شدن موها امری رایج بین زنان و مردان است، خصوصا زمانی که افراد پا به سن می گذارند. بسیاری از مکمل ها با ادعای رفع مشکل ریزش و سفید شدن موها وارد بازار شدند که یکی از معروف ترین آنها مکمل فولیک اسید است. یکی از دلایلی که باعث می شود مصرف فولیک سلامت مو را ارتقاء دهد، نقش این ویتامین در رشد و تکثیر سلول هاست. برای مثال نتایج یک مطالعه بر روی 52 خانم و آقا با موی سفید نشان می دهد که این افراد به طور قابل توجهی میزان فولات، ویتامین B12 و بیوتین خون پائین تری نسبت به افراد مشابه که فاقد این اختلال بودند، داشتند. با این وجود مطالعات کمی در مورد نقش فولیک اسید در حفظ سلامت کلی، ریزش و سفید شدن مو ها در دست می باشد، بنابراین نیاز است تا با انجام مطالعات بیشتر و با کیفیت بالاتر اطلاعات دقیق تری در این مورد به دست آید.
فولیک اسید برای کم خونی
کمبود فولات در بدن سبب ایجاد اختلالی به نام آنمی (کم خونی) وابسته به فولات می شود. وجود مقادیر کافی فولات برای تولید گلبول های قرمز جدید لازم و ضروری است. بدن انسان به گلبول های قرمز نیاز دارد تا بتواند اکسیژن را به بافت ها و ارگان های مختلف منتقل کند. کاهش تعداد گلبول های قرمز سبب ایجاد حالتی تحت عنوان آنمی می شود که در این حالت فرد احساس ضعف و خستگی دارد.
فولیک اسید برای پوست
پیشتر اشاره کردیم که دریافت مقادیر کافی فولیک اسید برای رشد و تکثیر سلول ها لازم و ضروریست. واضح است که هرچه نرخ از بین رفتن و بازتولید (Turn over) سلولها بیشتر باشد اهمیت فولیک اسید در آن بافت یا ارگان بیشتر خواهد بود. پوست یکی از بافت هایی است که سلول های آن به سرعت از بین رفته و مجددا تولید می شود ( به اصطلاح Turn over بالایی دارد) بنابراین برای حفظ سلامت و انسجام پوست نیاز داریم تا مقادیر کافی فولات در طول روز مصرف کنیم. فولیک اسید همچنین سبب تحریک تولید پروتئین کلاژن نیز می شود، کلاژن مهم ترین پروتئین پوست محسوب می شود و از پیری پوست جلوگیری می کند.
فولیک اسید برای پریودی و دوران قاعدگی
محققان نشان دادند که دریافت فولیک اسید با طول مدت چرخه ی قاعدگی در خانم ها مرتبط است. افزایش دریافت فولیک اسید سبب پایدار شدن طول مدت قاعدگی در خانم ها می شود. گزارش ها همچنین نشان می دهند خانم های با دریافت های بالاتر فولیک اسید چرخه های قاعدگی بلند مدت تری را تجربه می کنند. چرخه های قاعدگی کوتاه مدت خطر اختلالاتی همچون اندومتریوزیس را افزایش می دهد.
فولیک اسید برای کودکان
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد دریافت مقادیر کافی فولیک اسید جهت تولید و ترمیم DNA و همچنین رشد و تکثیر سلول ها بسیار حائز اهمیت است. پر واضح است که کودکان در سن رشد می بایست دریافت کافی از این ویتامین داشته باشند تا رشد و تکثیر سلولهایشان با اختلال مواجه نشود. کمبود فولات با اختلالاتی همچون کم خونی، به تعویق افتادن رشد، اسهال، نوروپاتی محیطی، آشفتگی ذهنی و افسردگی همراه خواهد بود. همچنین نوزادان مادران بارداری که در زمان بارداری به میزان کافی فولیک اسید دریافت نکرده اند، خطر بالاتری برای مواجهه با اختلال نقص لوله ی عصبی خواهند داشت.