کد خبر: 13164
جمعه 30 آذر 1403 - 11:34
جمعه 30 آذر 1403 - 11:34

جعبه کمک‌های اولیه حقوقی سوفیانیوز؛ قسمت هجدهم | «مجازات تهدید» در حقوق ایران

جعبه کمک‌های اولیه حقوقی سوفیانیوز؛ قسمت هجدهم | «مجازات تهدید» در حقوق ایران

سوفیانیوز: مجازات تهدید در ماده 669 قانون مجازات اسلامی مشخص شده است. در مورد مجازات مرتکب تهدید، پس از اثبات جرم و جمع شدن شرایط ماده 669 قانون به قاضی حق انتخاب حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا 74 ضربه را داده است که دادگاه با توجه به اوضاع و احوال قضیه و شخصیت طرفین مبادرت به صدور رای در خصوص متهم می‌نماید.

به گزارش سرویس علم و فناوری پایگاه خبری سوفیانیوز، تهدید به معنای ترساندن و هشدار، به لحاظ حقوقی یعنی اجبار کردن فردی به ارتکاب جرم یا گرفتن مال و با ترساندن شخص از آسیب جانی، مالی، حیثیتی و… است. بنابراین از دیدگاه حقوقی تهدید شامل دو نوع تهدید نفسانی و تهدید حیثیتی می شود:

  1. تهدید حیثیتی

ترساندن فرد برای از بین بردن آبرو با اعمالی همچون بر ملا کردن رازهای او، انتشار تصاویر خصوصی، که معمولا این نوع جرم با اخاذی همراه می شود.

  1. تهدید نفسانی

ترساندن شخص جهت وارد کردن آسیب بدنی به شخص دیگر و نیز اطرافیان یا خانواده اش

مانند تهدید به شکستن دست و پا، تهدید به قتل و…

اما به طور کلی از نظر قانونی دو شیوه عمده تهدید وجود دارد:

1. تهدید کلامی یا حضوری

2. تهدید غیر حضوری یا پیامکی

تهدید پیامکی

برخی از مردم به دلیل مشکلات و اختلافاتی که وجود دارد، سعی دارند که با تهدید های پیامکی و به کار بردن الفاظی جهت ایجاد رعب و وحشت در فرد کار خود را پیش ببرند یا اینکه حداقل خود را کمی آرام کنند، غافل از اینکه تهدید دیگران جرم محسوب می شود و علاوه بر اینکه باری از دوششان برداشته نخواهد شد بلکه بر مشکلاتشان اضافه خواهد شد!!

گسترش علم تکنولوژی و فناوری های نوین منجر به رواج جرایمی همچون توهین، تهدید در قالب شیوه های نوین خود شده است، که تهدید پیامکی یکی از مثال های اینگونه جرایم است.

  • تهدید های پیامکی بیشتر در موارد زیر استفاده می شود:

✔️ مسائل و مشکلات زناشویی و خانوادگی

✔️ اختلافات مالی و معاملاتی

✔️ اختلاف بین شرکاء کاری

✔️ ناهنجاری های اخلاقی جوانان و …

رایج ترین نوع تهدید، جرم تهدید لفظی می باشد. در جرم تهدید لفظی، مرتکب جرم با استفاده از الفاظ، طرف مقابل را نسبت به انجام یک عمل بد و نامشروع می ترساند، که خود معمولا به دو گونه صورت می گیرد:

گاهی شخص به صورت واضح و آشکار فردی را تهدید می کند، به عنوان مثال همسر خود را تهدید می کند اگر از مهریه ات گذشت نکنی تو را می کشم!

و گاهی هم تهدید با الفاظ به صورت غیر مستقیم و کنایه ای و اشاره ای بیان می شود.

  • رضایت شاکی خصوصی

اگر شاکی به هر دلیلی مثل پشیمانی، برقراری صلح و دوستی طرفین یا درک شرایط روحی نامناسب فرد تهدید کننده و … رضایت خود را اعلام کند، رسیدگی قضایی تمام می شود.

  • در چه مواردی تهدید پیامکی جرم محسوب نمی شود:

اگر فرد تهدید کننده توانایی اجرای وعده تهدید خود را نداشته باشد؛ دیگر نمی توان گفت جرم تهدید رخ داده است.

به عنوان مثال اگر فرد معلول نخاعی، اقدام به تهدید پیامکی یک شخص سالم کند، تهدید او از نگاه قانون مجازات تهدید پیامکی یا سایر شیوه های تهدید، بلاوجه به حساب می آید.

مجازات تهدید، مزاحمت تلفنی، پیامکی و فحاشی

همچون سایر تهدیدها، مجازات تهدید پیامکی هم حبس، شلاق یا هر دوی آن ها می باشد که بستگی به میزان مجازات تعیین شده در قانون دارد که تهدید با عواقب سنگینی همراه می باشد.

  • ماده قانونی 669 قانون مجازات اسلامی

[هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی (همان ضرب و شتم، ضررهای جسمانی و…) یا شرفی (مواردی مانند بردن آبرو) یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از این که به این و‌اسطه تقاضای و‌جه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا زندان از یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

مزاحمت تلفنی هم موضوعی است که از دو طریق دادسرا به صورت شکوائیه کیفری و شرکت مخابرات قابل طرح و پیگیری می باشد.

طبق ماده 641 هرکس به وسیله تلفن یا دستگاه های مخابراتی برای اشخاص ایجاد مزاحمت کند، مرتکب به یک تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.

  • چگونگی اثبات تهدید پیامکی

اثبات این موضوع در دادگاه کمی دشوار است. معمولا پیامک را نمی توان به عنوان یک دلیل قطعی پذیرفت. و تنها می توان آن را نشانه ای بر حقانیت شاکی و صحت او، در کنار سایر عوامل همچون شهادت شهود، تحقیقات محلی، استشهادیه ها و… دانست و از طرفی می توان علم و یقین قاضی را نسبت به وقوع تهدید پیامکی به دست آورد.

یکی دیگر از راه های اثبات، استعلام از مخابرات است زیرا می توان مالکیت شماره شخص تهدید کننده را بدست آورد. به همین دلیل طبق رای دادگاه برای مزاحمت هایی همچون تهدید یا مزاحمت پیامکی مجرم محکوم به مجازات تعزیری می شود، که شامل: شلاق، جریمه مالی، حبس می شود که بستگی به شخصیت متهم، دفعات تکرار و نوع مزاحمت دارد.

  • نکات تکمیلی در باب پیگیری جزای تهدید پیامکی

یک سری نکات اساسی در ارتباط با قانون مجازات تهدید از لحاظ قانونی وجود دارد که باید نسبت به آن ها آگاه باشید.

این نکات را به عنوان بخش پایانی در اختیار شما قرار خواهیم داد.

✔️ جرم تهدید، با شروع شکایت از سمت شاکی به جریان می افتد، اما در ادامه با رضایت و گذشت شاکی از مجرم جنبه خصوصی جرم از بین می رود.

✔️ جرم تهدید جزء جرائمی است که در دادگاه به شاکی نیز به دید تردید نگاه می شود. پس زمانیکه یک تهدید پیامکی را در قالب طرح شکایت ارائه می دهید، باید ادله های محکم و کافی برای اثبات داشته باشید.

یکی از نکات مجازات تهدید پیامکی این است که اگر تهدید انجام شده در قالب صدا، فیلم باشد، نمی تواند به طور دقیق یک ادله اصلی محسوب شود. در کل باید در نظر داشته باشید که جرم تهدید پیامکی در برخی از موارد با توجه به شواهدی که ارائه می شود، می تواند یک حکم و مجازات سنگین برای مجرم بیافریند.

برای مشاهده دیگر مطالب مرتبط با علم و فناوری با ما همراه باشید