سوفیانیوز
سوفیانیوز: آلنوش طریان، نخستین بانوی استاد فیزیک ایران، در سال 1326 با مدرک لیسانس فیزیک از دانشکده علوم دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد. او برای ادامه تحصیل در رشته فیزیک اتمسفر، با هزینه شخصی به دانشگاه پاریس رفت و در سال 1335 موفق به اخذ دکترای دولتی از دانشگاه سوربن شد.
نام: آلنوش
نام خانوادگی: طریان
تاریخ تولد: 18 آبان 1300
تحصیلات: کارشناسی فیزیک از دانشگاه تهران (1326)/ دکتری فیزیک از دانشگاه سوربن (1345)
محل تولد: تهران
محل زندگی: تهران
ملیت: ایرانی
پیشه: تدریس و محقق
همسر: -
فرزندان: -
آلنوش طریان در خانوادهای ارمنی و متعهد به تحصیل و علم رشد یافت. او از همان ابتدا به دنبال علم و دانش بود و توانست با پشتکار و تلاشهای فراوان به یکی از مهمترین چهرههای علمی کشور تبدیل شود. هرچند زندگی او در دوران کاری بیشتر به فعالیتهای علمی و دانشگاهی اختصاص یافت، اما علاقه او به تربیت دانشجویان و انتقال دانش، زندگی شخصی او را نیز تحت تأثیر قرار داد.
او تمام افتخارات زندگی خود را به خانواده، اراده و حمایتهای اولیهای که از آنها دریافت کرده بود، نسبت میداد. در سالهای پایانی زندگی، وی تنها و بدون ازدواج، در آسایشگاه سالمندان زندگی کرد و همواره تربیت دانشجویان خود را بزرگترین دستاورد زندگیاش میدانست.
آلنوش طریان هرگز ازدواج نکرد و زندگی خود را وقف علم و دانش کرد. او با روحیهای قوی و مستقل به دنبال پیشرفت در حوزه فیزیک بود و این تصمیم را در راستای تحقق آرزوها و اهداف علمی خود گرفت. عدم ازدواج او به عنوان نمادی از تعهد به علم و کشور در آن زمان مطرح بود.
با وجود عدم تشکیل خانواده شخصی، آلنوش نقش مادری برای بسیاری از دانشجویان خود ایفا کرد. او با انتقال دانش و ایجاد انگیزه برای نسلهای بعد، تأثیری عمیق در تربیت فیزیکدانان و پژوهشگران ایرانی داشت که تا امروز از یادها نرفته است.
او تحصیلات خود را در دانشگاه تهران با اخذ مدرک لیسانس فیزیک به پایان رساند و به دلیل عشق به علم، به دنبال تکمیل تحصیلات خود در خارج از کشور رفت. با تلاشهای فراوان، وارد دانشگاه سوربن پاریس شد و در سال 1956 میلادی موفق به اخذ مدرک دکترای دولتی در رشته فیزیک اتمسفر گردید.
تحصیلات او در سوربن باعث شد تا به دانش روز دنیا دست پیدا کند. پس از بازگشت به ایران، او تمام آموختههای خود را برای پیشرفت علمی کشور به کار گرفت و بهعنوان دانشیار و سپس استاد، در توسعه علمی و ایجاد زیرساختهای پژوهشی نقش بزرگی ایفا کرد.
آلنوش طریان بهعنوان زنی پیشگام در حوزه علم، نهتنها در ایران بلکه در سطح بینالمللی شناخته شد. وی با روحیهای مثالزدنی، در تمام مراحل زندگی خود برای شکستن کلیشههای جنسیتی و ارتقای جایگاه زنان در جامعه تلاش کرد. او در کنار فعالیتهای علمی، عضو کمیتههای مختلف دانشگاهی بود و در پیشبرد اهداف علمی کشور نقش اساسی داشت.
او همچنین با انجمنهای علمی و ارمنی همکاری نزدیکی داشت و برای گسترش فعالیتهای علمی و اجتماعی زنان ارمنی تلاش میکرد. جشن نودمین سالروز تولد او به پاس دستاوردهای علمی و اجتماعیاش نشاندهنده تأثیر او در جامعه علمی و فرهنگی ایران بود.
از جمله مهمترین افتخارات آلنوش طریان میتوان به نخستین بانوی استاد فیزیک ایران و اولین مدرس فیزیک ستارهها در کشور اشاره کرد. او همچنین در سال 1348 ریاست گروه تحقیقات فیزیک خورشیدی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران را بهعهده گرفت و رصدخانه فیزیک خورشیدی ایران را تأسیس کرد.
وی بهخاطر تلاشهای مداوم در تربیت دانشجویان و ایجاد زیرساختهای علمی، از جایگاه والایی در میان دانشجویان و همکاران خود برخوردار بود. جشن تولد نودسالگی او و مراسمی که در باشگاه آرارات برگزار شد، ادای احترام جامعه علمی و فرهنگی به زحمات بیدریغ این بانوی پیشگام بود.